Evropa

Balkan Trafik: Noć balkanskog nasljeđa

U proteklih nekoliko dana Brisel je umjesto evropskog političkog centra bio centar umjetnosti i kulture Zapadnog Balkana.

Trinaesti po redu festival Balkan Trafik! (BTF), koji je održan od 24. do 28. aprila, promovisao je u Evropskoj uniji najbolje što Zapadni Balkan i Jugoistočna Evropa imaju da ponude kroz niz koncerata, izložbi, pozorišnih predstava, promocija knjige, gastronomske ponude, ulične umjetnosti, i slično, saopšteno je iz Vijeća za regionalnu saradnju.

“Mi u Vijeću za regionalnu saradnju smo veoma srećni što smo ove godine udružili snage sa festivalom Balkan Trafik! I što učestvujemo u prikazivanju i predstavljanju barem dijela onog što naš region ima da ponudi Evropskoj uniji i ostatku svijeta,“ rekla je Dragana Đurica, viši stručnjak za konkurentnost u Vijeću za regionalnu saradnju i koordinatorka projekta za razvoj i promociju turizma, i dodala da je podrška koju ova organizacija pruža osnaživanju festivala u skladu sa zadatkom i Vijeća i njegovog projekta za razvoj i promociju turizma, kog finansira Evropska unija da se region promoviša i „uvrsti na spisak mjesta koje  bi posjetioci i turisti iz cijelog svijeta svakako trebalo da vide”.

Tokom manifestacije “Noć balkanskog nasljeđa” na promotivnom štandu Vijeća za regionalnu saradnju upriličena je izložba fotografija na kojoj su prikazani lokaliteti i mjesta kulturnog nasljeđa duž novih ruta.Više od 2000 ljudi bilo je dio programa ove manifestacije na kojoj su uživali u koncertima, pozorišnim predstavama i izložbama, a mnogi su željeli da više saznaju o turističkoj ponudi koju projekat Vijeća za regionalnu saradnju predstavlja.

“Vijeće za regionalnu saradnju je festivalskoj publici predstavilo nove turističke proizvode na Zapadnom Balkanu koji se temelje na grčkom, rimskom, vizantijskom, osmanskom i austrougarskom nasljeđu regiona, kao i na umjetnosti i dizajnu spomenika posvećenih Drugom svjetskom ratu,“ rekla je Đurica te dodala da je nakon završenog festivala ponosna što može da zaključiti da postoji veliki interes za kulturno nasljeđe Zapadnog Balkana te da će nove rute kulturološkog turizma zasigurno da privuku više posjetilaca u region.”

Dodaje se da je u danima kada je Brisel proslavljao kulturu Zapadnog Balkana više od 6000 posjetilaca došlo da vidi preko 340 umjetnika sa Zapadnog Balkana i iz Jugoistočne Evrope te podsjeća da je Vijeće za regionalnu saradnju  2018, godine otpočelo  saradnju s festivalom.

Ove godine, pod pokroviteljstvom projekta za razvoj i promociju turizma kog finansira Evropska unija, Vijeće je podržalo organizaciju festivala s kojim je udružilo snage u promociji predstojećih ruta kulturološkog turizma koje se protežu kroz Zapadni Balkan.

Send this to a friend