Evropa

Blajburg: Nije nam drago što dolaze neonacisti

Gradonačelnik Blajburga Stefan Visotčnik kaže da oni nemaju ništa protiv okupljanja u spomen na stradale, kao ni protiv održavanja mise. Grad Blajburg se sam ponudio da pomogne da se na poljani umjesto krsta koji je nekad stajao, podigne pravi spomenik, objasnio je Visotčnik.

“Međutim, ono što primjećujemo u posljednje vrijeme je to da se ovom obilježavanju sve više priključuju neonacisti iz pola Evrope, pa je tako prošle godine bilo devet prijava i sedam presuda, a stižu i različite grupe koje se sve više šire prema samom gradu Blajburgu”, objašnjava gradonačelnik Blajburga.

Visotčnik kaže da im nije drago da grad i Austrija kao država imaju takav imidž koji ne zaslužuju.

Blajburg ne želi uz sebe da vezuje negativne konotacije, pa sve ovo što se događa zapravo postaje problem na višem, regionalnom nivou. ”

“Kako bi se on riješio, objavili smo nedavno rezoluciju kojom tražimo od nadležnih državnih institucija da nam pomognu da rješimo stvari putem zakonskih okvira”, rekao je za Novi list gradonačelnik Blajburga.

3

avatar
1000
3
0
0
 
3
susedSefketKomunista
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
sused
Gost
sused

sve stoje povezano sa fasizmom i rasizmom pa to treba jednom za navijek zabraniti

Sefket
Gost
Sefket

Danasnja eu politika je dusevna hrana neonacistima.

Komunista
Gost
Komunista

Nije dovršen posao kako treba. Ni tu ni na Zidanom mostu. Trebalo je još toliko, danas bi nam druge ptice pjevale. Ovako su izdajnici uradili da na kraju pobijedi Njemačka.

Send this to a friend