Evropa

Borel: Evropska unija ne priznaje Lukašenka, priprema sankcije

Džozef Borel

Evropska unija ne priznaje Aleksandra Lukašenka za predsjednika Bjelorusije i priprema se da uvede sankcije zvaničnicima te zemlje, najavio je danas u Briselu šef evropske diplomatije, Žozep Borel.

“Smatramo da su izbori 9. avgusta lažni i ne priznajemo Lukašenka za legitimnog predsjednika Bjelorusije”, izjavio je Borel na plenarnoj sjednici Evropskog parlamentu.

Borel je najavio uvođenje sankcija “odgovornima za nasilje, represiju i falsifikovanje izbornih rezultata”.

“Te sankcije bi trebalo da budu usvojene pre Evropskog savjeta 24. i 25. septembra u Briselu ako želimo da sačuvamo kredibilitet Evrope”, istakao je on.

Kako dodaje Frans pres, odluka o sankcijama treba da bude usvojena u ponedjeljak na sastanku šefova diplomatije EU.

“Želimo rješenje koje će omogućiti u istom ritmu sankcionisanje Turske i Bjelorusije”, dodao je Borel.

EU, kako je dodao, preispituje odnose sa Bjelorusijom kako bi “identifikovala oblasti u kojima bi trebalo suspedovati ili razmotriti kontakte, oblasti u kojima ona ima interes da se angažuje, pa čak i intenzivira kontakte i podrži narod i bjelorusko civilno društvo i oblasti u kojima može da pruži dodatnu pomoć ako se krene ka novoj demokratskoj Bjelorusiji”, dodao je on.

Borel je osudio nastavak represije u Bjelorusiji gdje je “više od 7.500 mirnih demonstranata uhapšeno i gdje je zabilježeno i dokumentovano 500 slučajeva torture”.

“Ako situacija nastavi da se pogoršava, biće razmotrene dodatne sankcije… Pozivamo bjeloruske vlasti da pronađu rešenje za krizu, zaustavljanjem nasilja i nezakonitog pritvaranja i uspostavljanjem inkluzivnog nacionalnog dijaloga”, a EU je spremna da “podrži svaku kredibilnu inicijativu” u tom pravcu, precizirao je šef evropske diplomatije.

Nove sankcije, kako je dodao, “pod supervizijom OEBS-a bile bi najbolje rješenje, ali do sada nam je bilo nemoguće da stupimo u kontakt sa bjeloruskim vlastima na bilo kojem nivou”, rekao je Borel.

“Odlučnost Lukašenka da ostane na vlasti, uz očigledno sve veću podršku Moskve, to otežava”, rekao je Borel, dan nakon sastanka Lukašenka sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Atos
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Atos
Gost
Atos

Haha uvesti sankcije onom sa kim se graniči Rusija….

Send this to a friend