Evropa

Borel na skupu o Zapadnom Balkanu: Potrebna sloboda izražavanja i pluralizam medija

Borel

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borel  izjavio je da je neophodno raditi na zaštiti i promociji osnovnih prava, poput slobode izražavanja i pluralizma medija, saopštila je danas Evropska služba za spoljne poslove (EEAS).

Borel je otvarajući prvo izdanje Konferencije o medijskoj pismenosti EU – Zapadni Balkan, rekao da su se dezinformacije razvile na Zapadnom Balkanu, u EU i cijelom svijetu tokom pandemije korona virusa.

„Moramo da se angažujemo globalno kako bismo se suprotstavili dezinformacijama, odnosno treba utvrditi izvore dezinformacija i pružiti građanima pouzdane, tačne i pravovremene činjenice. Potrebno je raditi na zaštiti i promociji osnovnih prava, poput slobode izražavanja i pluralizma medija“, rekao je Borel na početku konferencije.

Prema njegovim riječima, medijska pismenost, osnaživanje mladih, jačanje civilnog društva i sloboda medija predstavljaju važne principe koji su u osnovi EU i integraciji u EU.

„Ti principi su takođe ključni za borbu protiv dezinformacija, globalnog izazova i prijetnje demokratiji. Tokom ove krize, ljudi koji su provjerili činjenice i medijske organizacije na Zapadnom Balkanu, a mnogi od vas su prisutni na današnjoj konferenciji, razotkrivali su lažne vijesti, otkrivali trendove dezinformacija i informisali građane“, rekao je Borel.

Organizacije za provjeru činjenica povezivale su se sa partnerima u regionu, radile preko granice i udruživale se sa organizacijama iz EU i dale važan doprinos javnoj raspravi, dodao je visoki predstavnik EU.

Borel je na kraju govora rekao da EU „nije kompletna bez zapadnog Balkana“.

Prvu Konferenciju o medijskoj pismenosti EU – Zapadni Balkan organizuju delegacija EU u Sarajevu, EEAS Stratcom Task Force za Zapadni Balkan i organizacija „Zašto ne“ iz Bosne i Hercegovine.

Send this to a friend