Evropa

Boris Džonson: Smrt Džordža Flojda je skandalozna i neoprostiva

Britanski premijer Boris Džonson ocijenio je “skandaloznom” i “neoprostivom” smrt Afroamerikanca Džordža Flojda tokom brutalnog hapšenja u Mineapolisu, pozivajući demonstrante da protestuju “na zakonit i razuman način” uoči više okupljanja najavljenih u Londonu.

“Mislim da je to što se dogodilo u SAD skandalozno i neoprostivo. Svi smo to vidjeli na našim ekranima i potpuno razumijem što su ljudi iskoristili svoje pravo na demonstracije. Takođe vjerujem da se demonstracije moraju odvijati na zakonit i razuman način”, izjavio je Džonson u parlamentu.

Smrt Flojda je pokrenula proteste i talas nasilja u gradovima SAD i drugim zemljama.

Flojd je umro 25. maja tokom brutalnog hapšenja u Mineapolisu, kada mu je policajac bijelac koji je sada optužen za ubistvo, Derek Čuvin kleknuo na vrat i držao ga tako skoro devet minuta sve dok nije prestao da se pomjera, iako je Flojd molio za vazduh i govorio da se guši.

Demonstracije su danas najavljene u londonskom Hajd parku, dok je jedno udruženje za borbu protiv rasizma pozvalo demonstrante da kleknu ispred svojih kuća, uz pridržavanje pravila o fizičkoj distanci zbog pandemije korona virusa.

Najmanje 23 osobe uhapšene su u nedjelju na protestu ispred Ambasade SAD u Londonu.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Novak Ramov
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Mora da je Boris toliko potresen za Floydom Da ga moraju cuvati Da ne uradi sto od sebe od zalosti.

Send this to a friend