Evropa

Bregzit košta Veliku Britaniju 100 milijardi funti godišnje

Bregzit košta Veliku Britaniju 100 milijardi funti godišnje (114 milijardi eura) zbog izgubljene proizvodnje, navode stručnjaci i procjenjuju da bi britanski BDP bio četiri odsto veći da je Britanija ostala u Evropskoj uniji, prenosi Tanjug.

Efekti Bregzita obuhvataju sve – od poslovnih investicija do sposobnosti kompanija da zaposle radnike, objavio je Bloomberg povodom treće godišnjice razlaza Velike Britanije i Evropske unije.

Kako je navedeno, poslovna ulaganja su slabija, a manjak radne snage sve akutniji problem.

Ekonomisti Ana Andrade i Dan Hanson smatraju da je privreda četiri odsto slabija nego što bi mogla biti, s tim da poslovne investicije značajno zaostaju i da se manjak radnika u EU povećava.

Čin ekonomskog samopovrjeđivanja

„Da li je Velika Britanija izvršila čin ekonomskog samopovrjeđivanja kada je glasala za izlazak iz EU-a 2016? Dosadašnji dokazi i dalje sugerišu da jeste“, naveli su Andrade i Hanson. Dodaju i kako je glavni zaključak da je prekid sa jedinstvenim tržištem Unije možda uticao na britansku ekonomiju brže od očekivanog.

Kako je navedeno, podaci demantuju tvrdnje premijera Rishija Sunaka da je Bregzit „ogromna prilika“ za Veliku Britaniju koja počinje da se ostvaruje, jer prekidanje saveza sa EU-om omogućava Britaniji da stvori slobodne luke kako bi podstakla trgovinu i reformisala pravila finansijskih usluga u korist banaka u londonskom Cityju.

Send this to a friend