Evropa

Britanija razmatra ukidanje viza bogatim Rusima

Ilustracija

Devet od 25 najbogatijih Rusa ima udio u barem jednom posjedu u Velikoj Britaniji, prema “Blumbergovom” indeksu milijardera. Lista, očekivano, nije obična imovinska lista. Uključuje najveću privatne rezidenciju u Londonu (poslije Bakingemske palate) i fudbalske klubova Čelzi i Arsenal.

Takva imovina simbol je toga što Velika Britanija važi za bezbjedno i stabilno mjesto za ultra bogate Ruse. Ali, to se polako gubi nakon trovanja ruskog bivšeg špijuna i najnovije runde sankcija SAD.

Iz britanske vlade rečeno je da se razmatra povlačenje 700 viza dodjeljenih bogatim Rusima. Takođe, prema novim odredbama nadležni mogu da zaplijene imovinu ukoliko se njena vrijednost ne poklapa sa prihodima vlasnika.

Iako je malo vjerovatno da će se tako nešto dogoditi milijarderima sa višestrukim prihodima, to zavisi od toga koliko se lako može pratiti izvor bogatstva, rekao je Džejms Flečer, specijalista u advokatskoj firmi u Londonu.

U međuvremenu, nema naznaka da je bilo koji od devet najbogatijih Rusa pod istragom. Portparol Ališera Usmanova, čija imovina u Ujedinjenom Kraljevstvu uključuje više od 100 miliona dolara u Sari vilama i udio u Arsenalu, rekao je da milijarder ima “sva neophodna dokumenta”.

 

Send this to a friend