Evropa

Broj nezaposlenih u Njemačkoj najniži od 1991.

epa07465815 Workers work on a pipeline tube on the construction site of the Nord Stream 2 pipeline in Lubmin, Germany, 26 March 2019. The Nord Stream 2 pipeline with its length of 1230 kilometers runs from the Russian Baltic coast to Germany, subsea. It emerges in Lubmin near Greifswald in Mecklenburg-Western Pomerania. EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Broj nezaposlenih u Njemačkoj dostigao je najniži nivo od 1991. godine, a stopa nezaposlenosti je pala na 5,1 odsto, saopštila je u petak Savezna agencija za zapošljavanje u Nirnbergu, prenose agencije.

“Uprkos oslabljenom ekonomskom rastu, tržište rada se i dalje razvija u pozitivnom smjeru”, rekao je šef Savezne agencije za zapošljavanje Detlef Scheele prilikom predstavljanja najnovijih statistika o nezaposlenima za mart.

Kada se poredi sa februarom, u martu je zabilježeno 72.000 nezaposlenih manje, a u odnosu na mart prošle godine Njemačka broji 157.000 manje osoba bez zaposlenja.

Proljećno oživljavanje tržišta rada je ove godine, zbog neuobičajeno visokih temperatura i lijepog vremena, naročito je uticalo na porast zapošljavanja u sektorima građevine, poljoprivrede i ugostiteljstva.

Građevina i zdravstvo

Scheele je istakao činjenicu da je porast broja zaposlenih koji rade puno radno vrijeme veći za preko 660.000 u odnosu na prošlu godinu.

Pao je i broj osoba koje ne rade, ali zbog mjera poput prekvalifikacija ne ulaze u statistike nezaposlenih.

No, stručnjaci s Instituta za istraživanje tržišta rada (IAB) procjenjuju kako zbog slabljenja konjunkture sezonski uslovljeni pad nezaposlenosti neće biti toliko izražen kao prethodnih godina.

U martu je najviše nepopunjenih radnih mjesta zabilježeno u sektorima građevinarstva, javne uprave, maloprodaji i zdravstvu.

3

avatar
1000
3
0
0
 
3
🌴NIKŠIĆKO 🍺BajiceGonZo
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
🌴NIKŠIĆKO 🍺
Gost
🌴NIKŠIĆKO 🍺

a sto tih 5,1% nece da radi….mora da cekaju mjesto u opstinu😈

Bajice
Gost
Bajice

Kako da ne! Angeli Merkel baš treba vjerovati!

GonZo
Gost
GonZo

Talibani su na socijali, oni ne ulaze u statistiku

Send this to a friend