Evropa

Da li je Putin pogriješio

Putin, foto: Twitter

Nakon relativno sporog početka pandemije u Rusiji, broj novooboljelih u toj zemlji počeo je da raste velikom brzinom i ona je postala druga po brzini širenja zaraze, piše američki Forin polisi.

Dok Kina smatra da je njen globalni ugled teško oštećen zbog pandemije novog koronavirusa, Sjedinjene Američke Države i dalje svakodnevno bilježe hiljade novih slučajeva i gledaju kako Kina i evropske zemlje počinju da ukidaju ograničenja za svoje stanovnike.

Da li je Vladimir Putin pogriješio? Kao i mnoge njegove kolege na početku pandemije, ruski predsjednik možda je potcijenio koliko loše njegova zemlja može da prođe.

“Situacija je u cjelini pod kontrolom. Rusija izgleda mnogo bolje u poređenju s drugim zemljama”, rekao je Putin 18. marta, podsjeća FP.

Od tada, broj slučajeva koronavirusa neprestano raste.

Ipak, uprkos tako velikom broju oboljelih, broj smrtnih slučajeva je iznenađujuće nizak u odnosu na druge zemlje sa sličnim brojem zaraženih, a pretpostavlja se da je to zbog ruske metode klasifikacije, jer na primjer, u SAD ukoliko umre pacijent koji je pozitivan na korona virus, smatra se da je umro od virusa, a ne od druge bolesti.

U Rusiji, uzrok smrti mora direktno da bude povezan sa virusom, poput otkazivanja pluća, kako bi se stavio na zvaničnu listu preminulih od Kovida-19.

“Smatram da Rusija broji tačno, dok drugi poput Italije, Belgije i SAD pretjeruju”, izjavio je doktor Andrej Černjajev, koji je pomagao Moskovskoj zdravstvenoj organizaciji da sastavi pravila za klasifikaciju smrtnosti od korona virusa.

Odgovor na korona virus nije pomogao Putinu, koji je planirao naredni mandat prije izbijanja pandemije.

Iako i dalje ima visoku podršku, ona je na najnižem nivou od prije 20 godina kada je prvi put došao na vlast, a nedavna anketa centra Levada pokazala je da ima podršku svega 59 odsto građana.

Zvanični Kremlj saopštio je da ne može u potpunosti da vjeruje rezultatima ankete, a FP zaključuje da je Putin, možda, imajući u vidu ove rezultate, počeo da ublažava određene mjere uvedene radi sprječavanja širenja korona virusa.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
So & TEKILAPrč
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

pogriješio je što nije puštio brkove.
i da se farba.
u brunett.

Prč
Gost
Prč

Da li je pogrijesio i da li su pogrijesili drzavnici velikih sila.njihovo glediste je jasno.procijenjen broj gradjana koji ce stradati i smatrati se kolateralnom strtom i cijenom koja se mora platiti dabi ocuvali svoj ekonomski status i superiornost,kao vojnici u ratu,samo broj,bitan je cilj.brutalno i nehumano kao i svaki rat.naravno dase ne slazem sa tim al tako veliki i mocni… Više »

Send this to a friend