Evropa Dan nakon pobjede na izborima u Austriji

Da li se Sebastijan Kurc vraća na vlast?

Doskorašnji kancelar Austrije Sebastijan Kurc na putu je povratka na vlast pošto je njegova Narodna partija pobijedila na jučerašnjim vanrednim parlamentarnim izborima u Austriji, na kojima je, prema preliminarnim rezultatima, osvojila 38,3 odsto glasova.

Kurc kaže da će razgovarati sa svim partijama i truditi se da obezbijedi saradnju svih stranaka u parlamentu, za dobrobit Austrije.

Austrijski konzervativci osvojili su najveći broj mandata na vanrednim parlamentarnim izborima. Njihov tridesettrogodišnji lider Kurc ponovo bi mogao da preuzme vlast. Ali to neće biti lako. Biće primoran na teške pregovore.

Narodna partija osvojila je 38 odsto glasova. Iako je to skoro šest odsto više nego prije dvije godine, nedovoljno je za formiranje vlade.

“Ovo je istorijski rezultat. Hvala našim biračima i pristalicama. To je znak ogromnog povjerenja i daćemo sve od sebe da ga opravdamo. Sada građani moraju biti u središtu naše pažnje”, rekao je Kurc, lider Narodne partije Austrije.

Socijaldemokrate, stranka lijevog centra, osvojila je drugo mjesto i 22 odsto.

Partneri Kurca iz krajnje desnice, Slobodarska partija, najveći su gubitnici izbora. Deset odsto glasova manje nego prije dvije godine. Osvojili su 17 procenata, poslije korupcionaškog skandala u maju, poznatog kao “Ibica”.

Većina analitičara odbacuje mogućnost široke koalicije sa socijaldemokratama. Kurc može da formira vlast i samo sa zelenima, koji su osvojili 12 odsto glasova.

“Matematički je sve moguće, ali ne i u praksi. Sa desničarima će biti teško zbog skandala. Socijaldemokrate se, za sada, drže priče o koaliciji, ali je velika koalicija tradicionalno nepopularna u Austriji. Zelena partija je pobijednik i iznenađenje. Oni mogu donijeti većinu, ali lider te partije je rekao da on ne može da zamisliti koaliciju sa partijom Kurca. Na kraju, ali ne manje važan je liberalni Neos, koji nema dovoljno glasova”, kažu analitičari.

Send this to a friend