Evropa Boris Džonson je novi stanar

Deset zanimljivosti o Dauning stritu broj 10

Na londonskoj adresi Dauning strit (ulica Dauning) broj 10 već gotovo tri vijeka nalazi se rezidencija britanskog premijera.

Iza čuvenih crnih vrata donose se neke od najvažnijig političkih odluka još od 1735. godine.

Zgrada je mnogo veća, nego što djeluje spolja – hol odmah iza ulaznih vrata sa kockastim podom okružen je stepeništem i sobama.

Oblast u kojoj se nalazi bila je naseljena još u vrijeme starog Rima – tu su živjeli Anglosaksonci i Normani. Postala je prestižno središte vlasti prije oko 1.000 godina.

Ovo je 10 zanimljivosti o čuvenom broju 10.

1. Nosi ime po škrtici

„Nažalost, jedna od najpoznatijih ulica na svijetu ime je dobila po Džordžu Dauningu, vrlo neprijatnom čovjeku”, navodi se na sajtu Vlade Velike Britanije.

Ovaj škrti i ponekad brutalni diplomata 1682. godine na tom mjestu izgradio je 15 do 20 kuća.

Da bi uštedio, ugradio im je slabe temelje, iako je tu močvarno zemljište. Umjesto gusto poređanih cigli, na fasadama su iscrtane linije kako bi zidovi djelovali čvršće.

2. Od pileta do premijera

Posljednji privatni stanar na ovoj adresi bio je gospodin Čiken (Pile na engleskom prim. aut.) o kome nema mnogo podataka.

Rezidencija prvog čovjeka Vlade Velike Britanije postaje kada je kralj Džordž Drugi početkom 1730-ih poklonio prvom britanskom premijeru seru Robertu Volpolu.

On je taj poklon odbio, ali je prihvatio da tu budu smješteni svi koji ga naslijede na toj poziciji.

Volpolova zvanična titula glasila je Prvi lord riznice i postala je titula svih potonjih britanskih premijera – upisana je na zlatno poštansko sanduče na vratima rezidencije.

3. Sanduče stoji samo za ukras

Originalna vrata napravljena od crne hrastovine, vjerovatno još iz 1735. godine, zamijenjena su 1991. poslije napada IRA – irskih pobunjenika, tokom kojeg je četvoro zadobilo lakše povrede.

Nova su napravljena tako da izgledaju isti kao prethodna, koja se čuvaju u Čerčilovom Muzeju. Na njima i dalje ima ostataka stakla od eksplozije, prenosi BBC Radio 4.

Ona imaju zlatnu pločicu na mjestu nekadašnjeg poštanskog sandučeta, ali tu više ne mogu da se ostave pisma.

4. Fasada bila žuta, a vrata zelena

Tokom 1908. u Londonu su se održale pete Olimpijske igre, a premijer je bio liberal Herbert Henri Askvit.

Vjeruje se da ga je njegova druga supruga Ema Alis Margaret Askvit nagovorila da vrata rezidencije ofarba u tamno zelenu. Kada je smijenjen, vrata sa brojem 10 ponovo su obojena u crno.

Kasnije, tokom jedne od restauracija otkriveno je da originalna fasada nije bila tamna, već žuta.

Potamnjela je od raznih zagađenja tokom dva vijeka.

Da bi se zadržao autentični izgled – fasada je očišćena, a onda ofarbana u tamno sivo.

5. Nekada to je bio broj 5

Trenutni Broj 10 počeo je život kao Broj 5, ali je prenumerisan u 10. od 1779.

6. Premijeri se mijenjaju, mačak Lari ostaje

Za razliku od premijera koji se smjenjuju, Dauning strit ima i jednog stalnog stanara. Zbog problema s miševima u zgradi, u broju 10 uvijek živi po neki mačak.

Mačak Lari uselio se 2011. i dobio je prestižnu titulu Glavnog hvatača miševa, zbog izvanrednih vještina koje posjeduje.

Vremenom je postao miljenik Britanaca, koji mu svakodnevno šalju poklone.

7. Vrata nemaju ključaonicu

Jeste li se nekada pitali kako se vrata pred gostima – najvišim zvaničnicima, ambasadorima i ministrima – otvaraju tačno kada treba?

To je zato što neko unutra dežura 24 sata dnevno. Inače, vrata se i mogu otvoriti samo iznutra.

A šta ako neko izgubi ključeve?

To je nemoguće, jer nemaju ključaonicu. Otvaraju ih službenici.

8. Zgrada zamalo srušena 1940.

Njemački Luftvafe bombardovao je Dauning strit 14. oktobra 1940. i zgradu gotovo srušio.

Kuhinja i rezidencijalne prostorije pretrpjele su ogromnu štetu, a za to vrijeme je premijer Vinston Čerčil večerao u Vrtnoj sobi.

Zbog toga je lične prostorije pomjerio u podzemni bunker i renovirao ratne sobe Riznice Njenog veličanstva. Ipak, nastavio je da boravi tu tokom cijelog rata.

Do kraja rata zgrada je bila u vrlo lošem stanju – razmatralo se da li da je sruše, ali su se ipak opredijelili za temeljnu rekonstrukciju tokom `50-ih.

9. Imanje se sastoji od tri kuće

Ova zgrada, sačinjena od tri kuće, ima skoro 100 soba koje su povezane lavirintom hodnika i pregrada, a bašta se prostire na površini od oko 2.000 kvadratnih metara.

10. Kuća premijera od 1997.

Prvi premijer koji se uselio u kompleks zgrada u Dauning stritu bio je Toni Bler 1997. godine, ali u broj 11.

Njegov primjer slijedili su svi, do posljednjeg Džonsona, koji tek pakuje kofere.

On i njegova partnerka Keri Sajmonds vjerovatno će u novi dom povesti i kucu, da pravi društvo mačku Lariju, piše britanski Telegraf.

Send this to a friend