Evropa

Dodir laktovima, mahanje, naklon: Kako KOVID-19 mijenja način pozdravljanja?

Kada je njemačka kancelarka Angela Merkel pružila ruku Horstu Zehoferu, ministru unutrašnjih poslova u njenoj vladi, on je samo odmahnuo. Odbio je rukovanje sa “šeficom”.

U redovnim uslovima ovo bi bio čin krajnjeg nevaspitanja, ali u situaciji visokog rizika od širenja koronavirusa upravo ovo je bilo nešto što spada u “poželjno ponašanje”. Angela Merkel se nije naljutila. Naprotiv, čak je gestikulacijom pokazala da se slaže sa ministrom.

Koronavirus prosto mijenja etikeciju i pravila socijalne interakcije, o čemu je pisao i britanski Gardijan u analizi kako se ponašaju evropski državnici u vanrednim uslovima.

Rukovanje, posebno poljupci u obraz, grljenje – sve ono što je bio dio naše svakodnevice – nisu više tako prihvatljivi.

U Italiji je Anđelo Boreli, specijalni komesar za koronavirus, izjavio da ekspresivna priroda naroda u Italiji doprinosi širenju virusa.

Francuski ministar zdravlja Olivije Veran je javno savjetovao ljudima da izbjegavaju grljenje i ljubljenje, iako je francuski predsjednik Emanuel Makron viđen kako se dva puta ljubi u obraz sa italijanskim premijerom Đuzepeom Konteom tokom samita u Napulju.

Foto: Twitter

Higijena ruku je najvažnija.

“Nauka kaže da je rukovanje odvratno”, rekla je za Gardijan Niki Milner, direktorka medicine na “Anglia Ruskin univerzitetu”. Ona je istakla da istraživanja pokazuju da u prosjeku na rukama nosimo 3.200 bakterija od 150 različitih vrsta. Prosječno, čovjek se tokom života rukuje 15.000 puta.

Rukovanjem se prenosi duplo više bakterija nego, na primjer, pozdravom pjesnicama ili “bacanjem koske”.

“Ako se rukujete, uglavnom ćete ukrstiti palčeve, a kada se smanji površina kontakta smanjuje se i broj mikroorganizama koji dolaze u kontakt i potencijalno se prenose na drugu osobu. To je sve pitanje vjerovatnoće”, rekla je ona.

“Japanski naklon ili tajlandski način odavanja poštovanja kada se dlanovi spoje kao u molitvi su mnogo zdraviji”, dodala je ona. “U Etiopiji se dodirnu laktovima, a potom se udare suprotnim ramenima.”

Naravno, ovaj način pozdravljanja teško može zaživjeti u Evropi.

“To bi zahtijevalo suviše veliku kulturnu promjenu”.

Inače, dirketorka SZO za pandemske zaraze je na Tviteru podržala “zdravije načine pozdravljanja”.

Mahanje sa distance je najzdravije.

Send this to a friend