Evropa

Države EU dogovorile efikasniju naplatu saobraćajnih kazni

Foto: dpa

Zemlje Evropske unije planiraju bolju saradnju pri kažnjavanju saobraćajnih prekršaja – sada oko 40 odsto prekršioca ne plaća kaznu za prestup preko granice sopstvene države, saopštio je Evropski parlament (EP).

Predstavnici EP i država su se dogovorili da poboljšaju procedure administrativne pomoći. Propis još treba da ozvaniče i parlament i ministri zemalja članica, ali to će biti formalnost.

Konkretno, zakon predviđa da će vlasti zemlje iz koje je, na primjer vozač automobila, moći da naplate kaznu koju je on “zaradio” u nekoj drugoj članici Unije.

Preduslov je da država u kojoj se dogodio prekršaj traži da kazna bude veća od 70 eura i da su sve druge zakonske mogućnosti iscrpljene.

Uz to, proširiće se spisak saobraćajnih prekršaja koji pokreću prekogranične postupke i mogu dovesti do novčanih kazni za opasnu vožnju.

Pored prekoračenja brzine ili vožnje u pijanom stanju, na spisku će biti, na primjer, i opasno parkiranje i preticanje, kao i odlazak vozača sa mjesta nesreće u kojoj je učestvovao.

Send this to a friend