Evropa

DW: U Bundestagu kao u učionici – liberali neće da sjede pored desničara

Foto: EPA/Ilustracija

Neočekivani dio pregovora o novoj Vladi Njemačke mogao bi da bude raspored sjedenja u parlamentu. Naime, Liberali ne žele opet da sjede pored desničarske AfD, već bi tamo da gurnu Demohrišćane.

„Učiteljice, neću da sedim pored nje(ga)!“. Takvih vapaja se svi sjećamo iz osnovne škole. Ali, kada se o rasporedu sjedenja ne spore klinci nego poslanici Bundestaga, onda sve ima bizarnu notu, piše Dojče vele.

Đak pored kojeg niko neće zove se Alternativa za Njemačku (AfD), desničarska stranka oko koje su ostale partije godinama grade neku vrstu sanitarnog kordona, isključujući svaku mogućnost saradnje sa njima. Radikalnoj struji u AfD to je potaman, još jašu na priči da su jedina antisistemska partija, a da su svi drugi dio establišmenta.

Nakon izbora krajem septembra, u novom sazivu Bundestaga biće 735 poslanika, što je rekord. Zbog komplikovanog izbornog sistema, njemački parlament raste i raste, te je, posle kineskog Narodnog kongresa, najveća skupština svijeta.

Koliko je poznato, u Kini se niko ne buni zbog rasporeda sjedenja, već se svi složno okupe jednom u pet godina da podrže mudro rukovodstvo u Pekingu.

U Njemačkoj pak Liberali više ne žele da sjede pored poslanika AfD. To mjesto im je dopalo jer su poslanički klubovi u Bundestagu podijeljeni otprilike prema partijskom kontinuumu. Na lijevom krilu je Ljevica, pa redom idu Socijaldemokrate, Zeleni, Demohrišćani, Liberali i AfD.

„Dobacuju, a to nije lijepo“

„To nije bilo lijepo iskustvo“, jada se poslanik Liberala Frank Zita kada priča o sjedenju pored glasnih kolega iz AfD.

Kaže, kad god se u parlamentu govori o izbjeglicama ili vakcinaciji, kolege zdesna dižu dževu, dobacuju užasne stvari. Ali, nije to jedini razlog što bi Liberali htjeli ka sredini.

„Vjerujemo da raspored sjedjenja pokriva klasičnu šemu lijevo-desno, dakle od više socijalističkih partija do veoma, veoma konzervativnih. Mi se svrstavamo u partiju centra, liberalnu, dakle prije u sredini parlamenta“, kaže Zita.

U prevodu, Liberali bi da se mijenjaju sa Demohrišćanima, to jest da njih gurnu udesno. Tako bi se usred plenarne sale praktično spojili poslanički klubovi žutih Liberala, Zelenih i crvenih Socijaldemokrata – tri partije koje pregovaraju o idućoj vladajućoj koaliciji, od milošte prozvane semaforom, zbog stranačkih boja.

Naravno da se to ne dopada Demohrišćanima, koji su doživjeli istorijski fijasko na izborima, slijedi im lom u stranci, pa doživljavaju kao poniženje to što bi Liberali još da im uzmu stolice.

„Mislim da promjena rasporeda sjedenja nije neophodna. Nije u redu da semafor koalicija zauzme prominentna mjesta usred plenuma, a opoziciju gurne u ćošak. Zato odlučno odbijamo namjere Liberala“, kaže poslanik Demohrišćana Patrik Šnajder.

Nezgodno mjesto na desnici

Kada se novi saziv Bundestaga kroz dvije sedmice (26. oktobar) prvi put okupi, sjedeće se onako kako se sjedjelo do sada. Međutim, ako se Socijaldemokrate, Zeleni i Liberali dogovore o narednoj koaliciji, vrlo je moguće da će uvažiti predlog ovih potonjih da se promijeni raspored.

Za to je potrebna prosta većina glasova u Savjetu starešina, koji čine predsjednik i potpredsjednici parlamenta, te još poslanika po snazi svake stranke, ili u plenumu.

„I Socijaldemokrate imaju interes da gurnu Demohrišćane ka desnom krilu. Jer blizina AfD zna da bude toksična. AfD je stranka koja dovodi one koji sjede pored u iskušenje da se snažno suoče sa njima. A to bi bio pravi problem za Demohrišćane, koji polažu na distancu od AfD“, kaže politikolog Albreht fon Luke.

Send this to a friend