Evropa

EP izglasao: Ako Amerikanci hoće u EU, moraju da vade vize

Evropski parlament izglasao je rezoluciju po kojoj se građanima SAD ukida bezvizni režim u granicama zemalja Evropske unije, jer Amerika ne dozvoljava ulaz u SAD građanima pojedinih EU zemalja bez viza.

Ova odluka došla je nakon propalih pregovora SAD o bezviznom režimu sa građanima pet EU zemalja: Hrvatske, Bugarske, Kipra, Poljske i Rumunije, kao dijela tzv. “programa reciprociteta”.

Ovakva odluka Evropskog parlamenta znači da će svi Amerikanci morati da apliciraju za dodatne dokumente ukoliko žele da putuju u EU, i to barem u narednih 12 mjeseci.

Evropska komisija je prije tri godine otkrila da SAD ne ispunjavaju svoje obaveze dogovorene programom reciprociteta, ali do sada nije preduzela nijednu zakonsku akciju.

Australija, Bruneji, Japan i Kanada su takođe omanuli u ispunjavanju svojih obaveza, ali će sve četiri države u najkraćem roku ispuniti svoje obaveze prema EU, tvrdi britanski “Independent”.

U skladu sa glasanjem Evropskog parlamenta, Evropska komisija je po zakonu obavezna da suspenduje bezvizni režim za Amerikance. Neimenovani zvaničnik Evropske komisije rekao je da su u toku kontakti sa američkom administracijom radi punog viznog reciprociteta, ali nije precizirao kada će konkretna akcija biti preduzeta.

Poslanici Evropskog parlamenta su zatražili od Evropske komisije da usvoji restriktivne mjere protiv američkih državljana u roku od najviše dva mjeseca.

Prema regulativama EU, odluka o okončanju bezviznog režima treba da bude izvršena dvi godine od prvog obavjštenja zemljama koje traže vize za članice evropskog bloka.

Prvo obavještenje Americi o nedostatku recipročnih mjera poslato je u aprilu 2014. godine.

Tags
Send this to a friend