Evropa Razgovarali o Siriji

Erdogan: Ofanziva će doprinijeti miru; Putin: Dobro razmisli

Turska ofanziva protiv sirijske kurdske milicije donijeće mir i stabilnost u Siriju, rekao je predsjednik Redžep Tajip Erdogan ruskom kolegi Vladimiru Putinu u telefonskom razgovoru u srijedu.

“Tokom tog razgovora, predsjednik je izjavio da će predviđena operacija istočno od Eufrata doprinijeti miru i stabilnosti Sirije i olakšati put prema političkom rješenju”, rečeno je medijima iz izvora bliskom turskom predsjedništvu.

Ruski predsjednik Putin je pozvao svog turskog kolegu Erdogana da “dobro razmisle o situaciji i da ne unište zajedničke napore u rješenju sirijske krize” prije pokretanja ofanzive na kurdske snage na sjeveru Sirije, saopćeno je iz Kremlja.

Nakon dvije prethodne operacije Turska se priprema pokrenuti novu ofanzivu u Siriji na kurdsku miliciju YPG koju smatra terorističkom skupinom, a koju podržavaju zapadne zemlje.

Nekoliko zemalja, među kojima i Francuska, zabrinute su zbog humanitarnih posljedica novog fronta u sirijskom sukobu, kao i za sudbinu hiljada pripadnika ISIS-a, koji su u kampovima koje kontroliraju kurdske snage.

Ankara tvrdi da želi osnovati sigurnosne zone gdje bi se prihvatali izbjegli Sirijci u Turskoj, a želi i odvojiti tursku granicu od položaja YPG-a.

Činilo se da je američki predsjednik Donald Tramp (Trump) dao zeleno svjetlo za tu operaciju, nakon čega je povukao izjave i jamčio da Sjedinjene Države nisu napustile Kurde.

Rusija i Turska, koje podržavaju protivničke tabore u sirijskom sukobu, posljednjih godina su prekinule saradnju, posebno na sjeverozapadu Sirije.

Ali u utorak je Moskva upozorila protiv potkapanja mirnog rješenja sukoba u Siriji, u aluziji na operaciju koju Ankara namjerava pokrenuti.

Send this to a friend