Evropa Trupe prijete nacionalnoj sigurnosti Turske

Erdogan Putinu: Napadi u Siriji uzroku humanitarnu krizu

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da napadi sirijske vojske na sjeverozapadu Sirije izazivaju humanitarnu krizu i prijete nacionalnoj sigurnosti Turske.

Sirijske trupe opkolile su pobunjenike i tursku vojnu poštu na sjeverozapadu Sirije u ofanzivi za povraćaj teritorije i gradova koje su izgubili rano u ratu.

Vojna osmatračnica u blizini grada Moreka je jedna od 12 koje je Turska uspostavila na severozapadu Sirije sporazumom sa Moskvom i Teheranom prije dvije godine kako bi smanjili borbu između snaga predsjednika Bašara al Asada i pobunjenika.

Turska je podržala neke pobunjeničke frakcije na severozapadu regiona Idlib, dok Rusija i Iran podržavaju Asada.

Erdogan je u telefonskom razgovoru rekao Putinu da su napadi sirijske vojske prekršili primirje u Idlibu i nanijeli štetu naporima za rješenje u Siriji, navodi se iz kabineta turskog predsjednika.

Nedavni napredak Asadovih snaga prouzrokovao je da se rasele stotine hiljada ljudi, kao i da se turske rupe stacioniraju u toj oblasti u vatrenoj liniji. To ugrožava nade Ankare da će spriječiti novi talas izbjeglica na južnoj granici.

Send this to a friend