Evropa

EU članice da rade na pasošima vakcinacije

Ursula fon der Lajen (Foto: Twitter)

Vlade zemalja Evropske unije moraju započeti tehnički rad kako bi osigurali da potvrde o vakcinaciji protiv COVID-19 mogu biti uvedene u zemljama članicama do ljeta, rekla je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Lajen, prenosi Reuters.

Komisija planira da 17. marta predstavi planove za “digitalnu propusnicu”, te će sarađivati i sa međunarodnim organizacijama kako bi se osigurali da sistem radi i van Evropske unije.

Sistem za osiguravanje “pasoša vakcinacije” avio kompanije i turističke destinacije očekuju sa nestrpljenjem. Države poput Grčke i Španije zagovaraju uvođenje pasoša koji bi služili kao dokaz da je osoba vakcinisana, rezultati testova za one koji nisu vakcinisani kao i informacije o oporavku osoba koje su bile zaražene sa korona virusom.

“Temelj takvog zajedničkog pristupa je povjerenje”, napisala je von der Lajen u pismu vladama EU, dodavši da države članice moraju početi raditi odmah kako bi se osiguralo da takav sistem bude spreman na vrijeme.

Europska komisija će 17. marta donijeti zakonski prijedlog o “digitalnoj zelenoj propusnici” koja bi omogućila sigurno i slobodno putovanje u EU iz poslovnih i privatnih razloga

Komisija radi sa državama članicama na digitalnoj infrastrukturi kako bi se omogućilo da sistem za potvrde bude završen u roku od tri mjeseca, kaže von der Lajen.

“EU sistem može funkcionisati jedino ako nacionalni sistemi budu uspostavljeni na vrijeme”, rekla je predsjednica Evropske komisije.

 

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Rozaj
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Rozaj
Gost
Rozaj

EU clanice bi trebalo da rade na vakcinaciji

Send this to a friend