Evropa

EU: Ne zaboravljamo žrtve Lukašenkovog režima

Aleksandar Lukašenko, Foto: EPA-EFE

Evropska unija je pozvala vlasti Bjelorusije da prekinu saradnju sa Rusijom u ratu protiv Ukrajine, da poštuju ljudska prava i oslobode sve političke zatvorenike, navodeći da neće zaboraviti žrtve režima predsjednika Aleksandra Lukašenka.

U saopštenju visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepa Borela, objavljenom uoči druge godišnjice održavanja predsedničkih izbora u Bjjelorusiji, 9. avgusta, ističe se da Lukašenko nema demokratski legitimitet i izražava čvrstu podršku demokratskim aspiracijama naroda i njihovim naporima na jačanju poštovanja osnovnih ljudskih prava.

„U februaru ove godine, kada je Rusija pokrenula neisprovociran i neopravdan agresorski rat protiv Ukrajine, Lukašenkov režim je postao saučesnik, protiv volje velike većine bjeloruskog naroda, dozvoljavajući Rusiji da koristi teritoriju Bjelorusije za napad na Ukrajinu i dajući Moskvi punu političku i logističku podršku. Režim sada takođe goni Bjeloruse zbog protivljenja ratu“, navodi se u saopštenju.

Borel je pozvao bjeloruske vlasti da poštuju principe demokratije i vladavine prava, da poštuju ljudska prava i osnovne slobode i da djeluju u skladu s međunarodnim pravom i svojim obavezama, uključujući prekid saradnje u agresorskom ratu Rusije protiv Ukrajine.

Takođe je pozvao Minsk da odmah i bezuslovno oslobodi i rehabilituje sve političke zatvorenike.

„Vlasti u Bjelorusiji moraju da se uključe u iskren i inkluzivan dijalog sa svim djelovima društva, koji bi doveo do slobodnih i poštenih izbora sa međunarodnim posmatračima i u skladu s međunarodnim standardima“, naveo je Borel.

U saopštenju se podsjeća da su 9. avgusta 2020. godine održani „nepošteni predsjednički izbori, koji su Bjelorusima uskratili mogućnost da slobodno izaberu sopstvenu budućnost“.

„Od tada režim orkestrira brutalnu represiju koja se stalno pogoršava, a broj političkih zatvorenika – branilaca ljudskih prava, novinara, sindikalaca, advokata i građana koji kritikuju režim, kojih sada ima više od 1.200, svakodnevno se povećava“, istakli su.

Demokratski aktivisti, dodaje se, označeni su kao „teroristi“ i postali su žrtva kampanja dezinformisanja, zastrašivanja i prijetnji smrtnom presudom, a mnogi Bjelorusi su bili prinuđeni da napuste zemlju kako bi izbjegli neopravdano krivično gonjenje.

„Nećemo zaboraviti žrtve Lukašenkovog režima i njegove prošle i sadašnje zločine“, navodi se u saopštenju i dodaje da će EU prikupljati i čuvati dokaze o kršenju ljudskih prava.

EU je od avgusta 2020. godine dala 65 miliona eura pomoći narodu Bjelorusije – žrtvama represije, civilnom društvu, nezavisnim medijima, ženama, mladima i studentima, malim preduzećima, sektoru zdravstva i kulture.

„Spremni smo da mobilišemo sveobuhvatan plan ekonomske podrške vrijedan tri milijarde eura kada dođe do demokratske tranzicije u Bjelorusiji. Ovo jasno pokazuje našu dugoročnu posvećenost miru, demokratskim aspiracijama i prosperitetu bjeloruskog naroda“, ističe se u saopštenju.

Send this to a friend