Evropa

EU staje na kraj brzoj vožnji, automobili dobijaju obavezne ugradne uređaje

Ilustracija, foto: Pixabay

Uređaji za ograničavanje brzine od 2022. godine trebalo bi da postanu dio obavezne opreme automobila koji se prodaju u Evropskoj uniji. Zemlje članice postigle su načelni dogovor o novim pravilima.

Aktivisti za bezbjednost u saobraćaju rekli su da bi nova pravila mogla da spase hiljade života. EU teži da do kraja 2050. godine ne bude nijednog smrtnog slučaja na putevima.

Među mjerama za bezbjednosti koje je odobrila Evropska komisija su inteligentni sistemi za kontrolu brzine, hitnog kočenja i održavanja trake.

„Svake godine 25.000 ljudi izgubi život na našim putevima. Velika većina ovih nesreća je uzrokovana ljudskom greškom”, rekla je komesarka EU Elizabeta Bienkovska. „Sa novim naprednim sigurnosnim sistemom koji će postati obavezan, možemo da napravimo promjenu kakva je napravljena uvođenjem sigurnosnih pojaseva.”

Evropski parlament i Evropski savjet mogli bi da nove mjere odobre za nekoliko mjeseci.

„Ovaj sistem ograničavaće snagu motora kada je to neophodno, kako bi spriječio vozače da voze brže od ograničenja. Vozači će moći da preuzmu upravljanje ili privremeno ugase sistem”, objašnjavaju iz Evropskog savjeta za bezbjednost u saobraćaju, nezavisnog EU tijela sa savjetodavnom ulogom.

BBC dopisnik koji prati ekonomiju Teo Leget kaže da postoje sumnje u to da li je današnja tehnologija dovoljno napredna za takav sistem.

Statistika u Velikoj Britaniji pokazuje da svake godine na britanskim putevima pogine više od 1.700 ljudi. Neprilagođena brzina imala je ulogu u četvrtini svih fatalnih sudara.

„Ta mjera biće najvažniji korak ka bezbjednosti u saobraćaju u ovom vijeku”, rekao je Džošua Haris iz britanske organizacije Brejk (Brake) koja se bavi sigurnošću u saobraćaju.

Nema pametnih telefona

EU je odobrila i uvođenje dodatnih mjera za automobile, kombije, kamione i autobuse, koje uključuju sistem koji upozorava vozače ukoliko su pospani, kao i kada koriste pametne telefone u toku vožnje.

Nove mjere uključuju i promjene koje vozačima autobusa i kamiona omogućiti bolju preglednosti u saobraćaju, kao i onih koje će se izboriti sa mrtvim uglovima.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Realno
Gost
Realno

Gluposti. Ovo će se skidati za 10 eura i vraćati pred tehnički za još 10. Stvarno efikasna mjera je jedino tahograf.

🌴NIKŠIĆKO 🍺
Gost
🌴NIKŠIĆKO 🍺

kod nas oce sigurno

Send this to a friend