Evropa

Evropska komisija usvojila novu strategiju za Srednju Aziju

Evropska komisija je 15. maja usvojila novu strategiju za Srednju Aziju s ciljem stvaranja “snažnijeg, modernijeg i neisključivog partnerstva” s bivšim sovjetskim republikama u centralnoj Aziji koje su “voljne i sposobne” da poboljšaju odnose.

Dokument od 16 stranica opisuje opšte teme onoga što Evropska komisija želi da postigne sa pet bivših sovjetskih republika u Srednjoj Aziji – Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan, Turkmenistan i Uzbekistan.

Strategija, kojoj nedostaju pojedinosti o konkretnim politikama, ažurira sličan strateški dokument iz 2007. godine.

Poboljšani sporazumi o partnerstvu i saradnji (EPCA) koje je Brisel potpisao s Kazahstanom krajem 2015. ostaće “kamen temeljac” angažmana Brisela u regiji, navodi se u dokumentu.

Brisel trenutno pregovara o sličnim sporazumima s Kirgistanom i Uzbekistanom.

U strateškom dokumentu takođe se navodi kako će EU “raditi na rješavanju strukturnih ograničenja u međuregionalnoj trgovini i ulaganjima,te podržavati pridruživanje država Srednje Azije Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) i unaprijediti održivo povezivanje.”

Podrška ljudskim pravima i civilnom društvu takođe je obuhvaćena strateškim dokumentom.

Vijeće obećava da će “EU nastaviti unapređivanje poštovanja ljudskih prava u skladu s međunarodnim standardima, s naglaskom na slobodu izražavanja (uključujući pluralizam medija), slobodu udruživanja, prava žena, prava djece, prava manjina i borbu protiv diskriminaciju, te sprječavanje i iskorjenjivanje mučenja”.

Ostala pitanja obuhvaćena strateškim dokumentom uključuju i procjenu mogućnosti izgradnje transkaspijskog gasovoda ispod Kaspijskog mora koji povezuje Turkmenistan i Azerbejdžan.

Send this to a friend