Evropa

Evropska unija ne priznaje Lukašenka za predsjednika

Borel

Komesar za spoljnu politiku i bezbjednost Evropske unije (EU) Žozep Borel izjavio je da EU odbija da prizna Aleksandra Lukašenka za predsjednika Belorusije.

Borel je naveo da novom mandatu Lukašenka nedostaje demokratski legitimitet jer je baziran na lažiranim izbornim rezultatima.

“Ova inauguracija direktno je u suprotnosti sa voljom većine stanovnika Bjelorusije, izražene u mnogobrojnim, mirnim protestima od izbora, i služi samo daljem produbljivanju političke krize u Bjelorusiji”, rekao je Borel u današnjoj izjavi, dodajući da Brisel razmatra svoje odnose sa Minskom.

Lukašenko je 23. septembra položio zakletvu za novi, šesti predsjednički mandat, uprkos protestima i zahtjevima da se povuče posle 26-godišnje vladavine.

Bjelorusija se suočava sa mogućim sankcijama Sjedinjenih Američkih Država i EU zbog spornih izbora nakon kojih je uslijedilo nasilno razbijanje protesta.

Iz Ujedinjenih nacija su prošle sedmice naveli kako je više od 10.000 bilo “agresivno uhapšeno” nakon izbora, te kako je prijavljeno više od 500 slučajeva mučenja i hiljade slučajeva “zverskog premlaćivanja“.

Send this to a friend