Evropa

Evropska unija organizuje samit o ekonomskom oporavku od pandemije koronavirusa

Foto: EPA

Čelnici Evropske unije i veliki broj diplomata organizovaće danas samit u Portugalu koji za cilj ima rješavanje problema zapošljavanja, socijalne zaštite, ali i prijedloga za dijeljenje intelektualnog vlasništva za vakcine.

Kako su istakli evropski zvaničnici, cilj sastanka jeste saniranje štete koju je pandemije koronavirusa nanijela Evropskoj uniji u područjima kao što je socijalna zaštita i zapošljavanje.

Osim toga, čelnici EU razmotriće i američki prijedlog o odstupanju od pravila o intelektualnom vlasništvu za vakcine protiv koronavirusa.

Takođe, evropski zvaničnici bi tokom trajanja samita trebali organizovati sastanak sa indijskim premijerom Narendrom Modijem sa kojim bi trebali razgovarati o trenutnoj situaciji u Indiji kada je riječ o koronavirusu.

Kako prenose mediji, ovo je prvi ovakav samit čelnika Evropske unije nakon decembra 2020. godine kada je fokus zemalja Unije bio na masovnijoj vakcinaciji stanovnika.

“Čini se da lideri EU žele doprinijeti vraćanju osjećaja normalnosti”, rekao je politički analitičar Antonio Barroso.

Takođe, na sastanku bi jedna od tema trebala biti i nadolazeća turistička sezona od koje najviše koristi imaju Grčka, Španija i Portugal kojima turizam predstavlja ključni aspekt ekonomskog razvoja.

Prema informacijama medija, Evropska unija će se tokom sastanka u Portu fokusirati na tri ključna pitanja kojima će se blok morati posvetiti u budućnosti. To se prije svega odnosi na procenat zaposlenih u Evropskoj uniji koji prema predviđanjima čelnika treba iznositi bar 78 odsto.

Osim toga, čelnici će razgovarati i o unapređenju određenih socijalnih pitanja kao što su smanjenje broja onih kojima prijeti siromaštvo ili pitanja poput socijalne isključenosti za najmanje 15 miliona ljudi što uključuje i 5 miliona djece.

Iako brojni čelnici ističu kako su socijalna pitanja naročito značajna za budućnost Evropske unije, politike socijalne zaštite uglavnom predvode vlade lijevog centra unutar Evropske unije.

S druge strane, desničarske vlade poput Mađarske ili Poljske istakle su kako ova pitanja predstavljaju miješanje u nacionalne politike te da oni neće učestvovati u raspravama o ovim pitanjima.

Send this to a friend