Evropa

Evropski parlament: Rušenje palestinskog sela Khan Al-Ahmar bilo bi ratni zločin

Rušenje palestinskog beduinskog sela Khan Al-Ahmar

Evropski parlament usvojio je rezoluciju kojom se odluka Izraela da iseli beduinsko selo Kan al-Ahmar na Zapadnoj obali označava kao kršenje međunarodnog humanitarnog prava. Rezolucijom se traži kompenzacija od Izraela za uništenu infrastrukturu u selu koju je finansirala Evropska unija. Izraelski Vrhovni sud je prošle nedjelje odbacio žalbu stanovnika sela, odobrivši rušenje, podsjećaju izraelski mediji.

U rezoluciji je parlament podržao nedavnu izjavu visoke predstavnice EU Federike Mogerini, kao i zajedničko saopštenje Velike Britanije, Njemačke, Francuske, Italije i Španije kojim se Izrael poziva da odustane od odluke, te se upozoravaju izraelske vlasti na posljedice odluke i citira Četvrta Ženevska konvencija u kojoj se navodi da “prisilni transfer na okupiranoj teritoriji, ukoliko bezbjednost stanovništva ili važni vojni razlozi tako ne zahtijevaju, jeste zabranjen i prestavlja grubo kršenje međunarodnog humanitarnog prava”. Kršenje Četvrte Ženevske konvencije Međunarodni sud smatra ratnim zločinom.

U dokumentu se Izrael poziva i da prekine “svoju politiku prijetnji rušenjem i iseljenjem beduinskih zajednica” koje žive na Zapadnoj obali i u pustinji Negev na jugu zemlje. Pominje se i 315.000 eura evropskih fondova uloženih u selo i zahtijeva “kompenzacija od Izraela za uništenje infrastrukture koju je finansirala EU”. Članovi parlamenta zahtijevali su od EU lidera da osiguraju da Izrael obezbijedi osnovne pogodnosti palestinskim stanovnicima takozvanog Područja C na Zapadnoj obali koje je pod potpunom izraelskom vojnom kontrolom.

Mogerini je u utorak izjavila da bi rušenje tog sela ugrozilo izglede za rješenje decenijskog sukoba između Izraela i Palestinaca po modelu dvije države. Ona je ocijenila da bi to bio “udarac za održivost države Palestine i protiv svake mogućnosti za rješenje (po modelu) dvije države”, dodavši da se selo nalazi na mjestu od strateške važnosti za očuvanje povezanosti buduće palestinske države i da bi izgradnja jevrejskih naselja umjesto sela još više učvrstila realnost jedne države s nejednakim pravom za dva naroda i vječan nastavak okupacije i sukoba. Rekla je takođe da su dvije države u interesu Izraela ali da je takvo rješenje pod prijetnjom više nego ikad, a realne alternative nema i da zato EU ne odustaje od rješenja do koga bi se došlo pregovorima.

Gepostet von ‎Pope Mountain community تجمع بدو جبل البابا‎ am Mittwoch, 4. Juli 2018

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
sasaPG
Gost
sasaPG

Najvece zlo danasnjice je Izrael. Zemlja kojoj se klanjaju i Rusija i SAD. Stvorena tako sto su oduzeli dio teritorije Palestine i gledamo 70 godina kasnije kako Palestinci skoro pa nemaju svoju drzavu. Gledamo kako Izrael kontrolise ne samo svoje granice, vec i granice Palestine. Palestina je u zatvoru, ni morskim putem im nista ne moze doci kao pomoc, ili… Više »

tole
Gost
tole

koliko si ti neobrazovan. citaj nesto…

Send this to a friend