Evropa

Fajzer isporučuje duplo manju količinu vakcina, raste nezadovoljstvo u EU

Ilustracija

Kompanija Fajzer ove nedjelje isporučuje duplo manju količinu vakcina protiv COVID-a 19 nekim članicama EU nego što je dogovoreno, zbog čega raste nezadovoljstvo u Uniji, prenosi Nova S.

Rumunija će tako dobiti 50 odsto planiranih količina, a isporuka će se povećavati postupno, da bi tek krajem marta Bukurešt dobio dogovorene količine, rekao je zamJenik ministra zdravlja Andrej Bačiju.

Slična situacija je i u Poljskoj koja je u ponedJeljak dobila 176.000 doza, odnosno 50 odsto manje od očekivanog. Češka vlada zbog problema sa nabavkom takođe usporava kampanju vakcinacije.

“Moramo da očekujemo da će biti smanjenje broja vakcinacija u naredne tri nedelje”, rekao je ministar zdravlja Jan Blatni novinarima.

Isporuka Fajzerove vakcine biće manja za 15 odsto ove nedJelje ,a slJedeće za 30 odsto. Fajzer je Bugarskoj i Poljskoj saopštio da će nadoknaditi nedostajuće doze. Međutim, danski Institut za serum saopštio je da će 50 odsto manje doza ove nedjelje dovesti do smanjenja za deset procenata u prvom kvartalu. Zvaničnici ovih zemalja kažu da smanjenje isporuka podriva njihove napore da sprovedu masovnu vakcinaciju.

Italija je u danas zaprijetila da će tužiti kompaniju Fajzer. Mađarska je izdala preliminarno odobrenje za korišćenje vakcina protiv korona virusa AstraZeneke i ruskog Sputnjika V, a iz Budimpešte pozivaju Brisel da utiče na to da se Fajzer pridržava plana isporuke.

“Bili bismo zadovoljni ako bi Evropska komisija preduzela korake da što prije osigura da Fajzer i drugi proizvođači izmijene količine isporuke”, rekao je šef kabineta premijera Ðerđ Gulijaš.

Problem zbog smanjenih isporuka Fajzerovih vakcina imaju i Kanada i Švajcarska.

 

Send this to a friend