Evropa

Finski biznismen vozio 32 km/h preko ograničenja, dobio 121.000 eura kazne

Foto: Pixabay

Finski multimilioner dobio je jednu od najvećih kazni za prebrzu vožnju na svijetu – 121.000 eura – za vožnju 32 km/h preko ograničenja. U Finskoj se kazne obračunavaju prema prihodima prekršitelja.

“Stvarno žalim zbog toga”, rekao je Anders Wiklöf (76) za medij Nya Åland.

“Počeo sam usporavati, ali pretpostavljam da nisam usporio dovoljno brzo. Tako to ide”, kazao je on.

Wiklöf, jedan od najbogatijih Finaca, rekao je da se ograničenje brzine “iznenada” promijenilo sa 70 km/h na 50 u trenutku kada je on vozio 82 km/h.

Novčane kazne za saobraćajne prekršaje u Finskoj temelje se na težini prekršaja i prihodima prekršitelja, koje policija može odmah provjeriti povezivanjem sa središnjom bazom podataka poreznih obveznika.

Činjenica da je Wiklöf prije toga dvaput kažnjen zbog prebrze vožnje bila je otežavajuća okolnost. Kažnjen je sa 63.680 eura 2018. godine, pet godina nakon što je za isti prekršaj dobio kaznu od 95.000 eura. Sada mu je oduzeta i vozačka dozvola na 10 dana.

Jedan od najbogatijih Finaca

Rekao je kako se nada da će kazna, jednaka polovini njegovog prihoda tokom zadnjih 14 dana, biti korisno potrošena.

“Čuo sam da vlada želi uštedjeti 1.5 milijardi eura na zdravstvu u Finskoj pa se nadam da moj novac može pomoći u tome”, rekao je.

Finska nameće klizne kazne za niz prekršaja, uključujući krađu u trgovinama i kršenje zakona o vrijednosnim papirima i finansijskom trgovanju, prema načelu da budući da je oporezivanje progresivno, kazne bi takođe trebale biti takve: što više zarađujete, više plaćate.

Wiklöf je vlasnik kompanije Wiklöf Holding, koja vodi preko 20 preduzeća u sektorima logistike, građevine, helikopterskih usluga, nekretnina, trgovine i turizma. Kompanija je 2020. imala promet od 247 miliona eura i operativnu dobit od 11 miliona eura, piše Guardian.

Send this to a friend