Evropa

Fon der Lajen: Puštanje izbjeglica u Evropu je nedopustivo

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izrazila je saosjećanje sa Turskom zbog sukoba u Siriji, ali je rekla da je nedopustivo da Ankara pusti izbjeglice i migrante da sa njene teritorije pređu u Evropu, prenosi “Rojters”.

<<<Sirijske izbjeglice i haotični prizori na pragu Evrope<<<

Fon der Lajen je navela da je svjesna u kakvoj se situaciji nalazi Turska zbog izbjeglica i migranata.

“Priznajem da je Turska u teškoj situaciji, ali ono što sada vidimo ne može biti odgovor ili rješenje”, rekla je Fon der Lajenova na konferenciji za novinare.

Predsjednica Evorpske komisije posjetiće grčko-tursku granicu sjutra, dok bi Bojko Borisov, premijer Bugarske, koja se, takođe, graniči sa Turskom, trebalo kasnije danas da se sastane sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom u Ankari.

Države članice EU bore se oko dogovora o zajedničkom stavu prema Turskoj, koja navodi da više neće poštovati sporazum iz 2016. godine sa EU, jer još jedna eskalacija rata u Siriji šalje novi talas izbjeglica na njihovo tlo.

EU je, takođe, oštro podijeljena na koji način da podijeli teret brige o izbjeglicama i migrantima koji su stizali na njenu teritoriju od 2015. godine.

Liberalni poslanik EU Gi Verhofštat navodi da EU treba da stane uz Grčku jer ona danas trpi posljedice, a sjutra može da se dovede u pitanje opstanak Unije.

“Moramo da stanemo uz Grčku i da se zajedno borimo protiv Erdoganovih ucjena. Evropa to mora uraditi”, rekao je Verhofštat.

Veze EU s Ankarom dugo su bile napete zbog odnosa Turske u poštovanju ljudskih prava.

Haotičan dolazak tada više od milion ljudi opterećivao je bezbjednosne i socijalne službe EU, a takođe podsticala desničarsku, euroskeptičku i antiimigrantsku podršku stranke u mnogim zemljama članicama.

Grčka policija sukobila se tokom vikenda sa hiljadama migranata koji su željeli da uđu u EU iz Turske.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Anonimni
Gost
Anonimni

Koji stepen licemerja pokazuje EU.

Send this to a friend