Evropa

Fon der Lajen: Zapadni Balkan nam se sve više približava

Ursula fon Der Lajen / Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK

U Evropskom parlamentu je danas svečano obilježena 20. godišnjica najvećeg proširenja Evropske unije (EU), a sadašnji i bivši evropski lideri su tom prilikom istakli značaj daljeg širenja EU.

EU su se 1. maja 2004. pridružili Kipar, Češka, Estonija, Mađarska, Letonija, Litvanija, Malta, Poljska, Slovačka i Slovenija. To je bilo peto i najveće proširenje u istoriji EU.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je na svečanoj sjednici EP rekla da je želja da se ujedini Evropa i upotpuni EU danas važnija nego ikad prije.

“Zapadni Balkan nam se sve više približava. Donijeli smo istorijsku odluku da započnemo pregovore s Ukrajinom i Moldavijom, dok narod Gruzije ne krije svoje evropske snove. Treba da se radujemo budućem proširenju dok obilježavamo uspjeh proteklih 20 godina”, rekla je Fon der Lajen.

Predsjednica EK je istakla da će ono što se dešava u Ukrajini zauvijek oblikovati budućnost Unije i da Rusija predstavlja “egzistencijalnu prijetnju ne samo Ukrajini, nego i Evropi”, a da bi pobjeda predsjednika Rusije Vladimira Putina promijenila kurs evropske istorije.

“Postoji samo jedan način da se suočimo sa ovim. Postoji samo jedan jezik koji Putin razumije. A to je: obezbjeđivanje Ukrajini sredstava za odbranu”, kazala je Fon der Lajen.

Od odluka koje EU donijeti u narednim danima, nedjeljama i mjesecima zavisiće ko će odlučivati o budućnosti Evrope, rekla je Fon der Lajen i pozvala na jedinstvo, podršku Ukrajini i ambicioznost u pogledu proširenja i reformi.

Predsjednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola istakla je da je nesumnjiv transformativni efekat proširenja na živote generacija Evropljana i da je evidentan u svakoj članici.

Mecola je dodala da se zemlje na istoku raduju istom procesu i da Evropa ne može da skrene pogled.

Na svečanoj sjednici EP obratili su se i Pat Koks i Romano Prodi, koji su bili predsjednici Evropskog parlamenta i Evropske komisije u vrijeme velikog proširenja, kao i predstavnici 10 zemalja koje su postale članice prije 20 godina.

Prodi je rekao da sada postoje nove zemlje koje žele da se pridruže EU i da im se mora dati pozitivan odgovor.

Dodao je da se takođe moraju pojednostaviti pravila po kojima se upravlja Evropom.

Bivši predsjednik EP Koks je rekao da Unija treba institucionalno i finansijski da se pripremi za prijem novih članica i da treba da bude otvorena za sve evropske zemlje koje dijele osnovne vrijednosti i koje žele da budu dio evropske porodice.

“Što se tiče budućih proširenja, današnji događaj podsjeća da smo to i ranije uspješno radili, a današnja poruka treba i mora da bude da možemo i da ćemo to ponoviti”, rekao je Koks.

3

avatar
1000
3
0
0
 
3
NataPlastikaeoome
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nata
Gost
Nata

Pazite ga se

Plastika
Gost
Plastika

Da se ne lažemo, Zapadni Balkan nije za Evropu. Crna Gora možda i jeste

eoome
Gost
eoome

Odaljit će ga Vučko zajedno sa litijašima vrlo brzo….

Send this to a friend