Evropa

Garantovana primanja u Finskoj nisu riješila nezaposlenost

nezaposlenost_burza_getty625.jpg

Finska vlada objavila je prve zaključke testiranja garantovanih prihoda koji je završen prije mjesec dana, objavivši kako su naučnici otkrili da ta mjera nije uspjela da podstakne nezaposlene da više rade i zarađuju, prenosi Aldžazira.

Tokom testiranja, 2.000 slučajno odabranih nezaposlenih Finaca bili su u prilici da postanu prvi Evropljani koji su primali garantovani prihod, mjesečni ček u iznosu 560 eura isplaćivan od države tokom dvije godine, bez obzira na to da li rade  ili ne rade.

“Uticaj na zapošljavanje je tokom prve godine testiranja bio mali”, rekla je finska ministarka zdravlja i društvenih pitanja Pirko Matila.

Rezultati: sretniji i zdraviji

Finska istražuje alternative obnavljanja svog modela društvene zaštite, što je ogroman zadatak koji čeka pobjednika parlamentarnih izbora u aprilu.

Testiranje je bio pokušaj da se onima koji ne mogu ili ne žele da rade ponudi zaštitna mreža , istovremeno ih ohrabrujući da prihvataju malo plaćene ili privremene poslove bez straha od gubitka privilegije.

Iako je uticaj na nezaposlenost bio minimalan, ispitanici su saopštili da su sretniji i zdraviji od kontrolne grupe.

“Primaoci garantovanih prihoda dali su izvještaj o poboljšanju po svim pitanjima u odnosu na kontrolnu grupu”, rekao je voditelj istraživanja Oli Kangas.

Najmanja nezaposlenost u posljednjih 10 godina

Originalni plan vlade desnog centra bio je proširivanje garantovanih prihoda nakon dvije godine, kao način borbe protiv dugotrajne nezaposlenosti.

Umjesto toga vlada je prošle godine preduzela nove mjere, tako što je uvela kazne za nezaposlene koji odbijaju ili ne žele da prihvate posao dok dobijaju doprinose. Nezaposlenost je u decembru u Finskoj pala na 6,6 odsto, što je najmanje u posljednjih 10 godina.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
NIKŠIĆKO
Gost
NIKŠIĆKO

pa samo bi lud trazio posao sa zagarantovanim primanjem….ima ih po NK sto im ne pada na pamet ni na crno da rade jer su “zavrsili” socijalu od 120€ …

Send this to a friend