Evropa

Grossi: Napadi na nuklearku Zaporožje doveli su nas do kritične tačke; Zelenski: Ukrajina zaslužuje poziv u NATO

Ukrajina

Rat u Ukrajini – 779. dan. Više oblasti u Ukrajini pogođeno je ruskim vazdušnim udarima – u odgovoru Moskve na ukrajinski napad na rusku energetiku. Spuštanje starosne granice za mobilizaciju omogućiće rotacije i odobravanje odsustva za vojnike, poručuje Volodimir Zelenski. Dok Turska nudi mirovni sporazum za Ukrajinu, francuski predsjednik Emanuel Makron poziva na ubrzani prelazak na “ratnu ekonomiju”. Dešavanja pratite na CdM-u.

Kremlj: Pregovori mogući samo u formatu dijaloga

Pregovori sa Kijevom na osnovu Istanbulskog sporazuma iz 2022. godine mogu biti mogući samo u formatu dijaloga, rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

“To je moguće samo u formi dijaloga, spremnost za dijalog je juče potvrdio ruski predsjednik”, kazao je Peskov.

Dodao je da Istanbulski sporazum može biti osnova za pregovore o Ukrajini, ali se za dvije godine pojavilo niz novih realnosti.

“Sve dok je ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom zabranjeno da pregovara sa ruskom stranom, razgovor o detaljima je neprikladan”, naglasio je portparol Kremlja.

Lukašeno: Došao je trenutak da Ukrajina i Zapad pregovaraju s Rusijom

Danas je došao trenutak da Ukrajinci i zapadne zemlje sjednu za pregovarački sto sa Rusijom i dogovore mirovni sporazum, rekao je u Kremlju predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko.

“Čini mi se da je danas trenutak da Ukrajinci i Zapad sjednu za sto i da se konačno dogovore“, istakao je bjeloruski lider.

Napomenuo je da će mandat ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog prestati u maju.

Dron se srušio na zgradu “Gasproma” u Belgorodu, dvoje povrijeđeno

Dvije osobe su povrijeđene kada se ukrajinski dron srušio na upravnu zgradu “Gaspoma” u Belgorodu, saopštio je guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Glatkov.

Kako je naveo Belgorod su napale Oružane snage Ukrajine uz pomoć bespilotne letjelice tipa avion.

Zelenski: Ukrajina zaslužuje poziv u NATO

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski zahvalio je svakoj zemlji koja je zaključila bilateralni bezbjednosni sporazum sa Kijevom i istakao da “Ukrajina zaslužuje poziv da se pridruži NATO-u”.

„Ukrajina smatra istorijski tačnim da je region Baltičkog mora konačno dobio istorijsku šansu za stabilnu bezbjednost nakon što su Finska i Švedska ušle u NATO. Ista bezbjednost je potrebna i regionu Crnog mora. Kao demokratska nacija koja brani zajedničke vrijednosti Alijanse, Ukrajina zaslužuje poziv da se pridruži NATO-u“, rekao je juče Zelenski na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednicima Litvanije i Poljske Gitanasom Nausedom i Andžejem Dudom u Vilnjusu

Grossi: Napadi na nuklearku Zaporožje doveli su nas do kritične tačke

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi izjavio je da su napadi na nuklearku Zaporižja (ZNPP) doveli do faze sukoba, koja ima izuzetno značajne posljedice.

“Najnoviji napadi su jasno kršenje principa i doveli su nas do kritične tačke u ovom ratu“, navodi se u saopštenju IAEA.

Kako se dodaje, napadi na nuklearnu elektranu u Zaporižju prošle sedmice označili su ozbiljnu eskalaciju prijetnji po nuklearnu sigurnost, značajno povećavajući rizik od nuklearnog udesa.

Grossi je pozvao međunarodnu zajednicu da radi na deeskalaciji sukoba u Ukrajini i obećao da će sljedeće sedmice sa SB Ujedinjenih nacija (UN) razgovarati o situaciji u Zaporižju, prenosi Tanjug, pozivajući se na RIA Novosti.

Moskva protjeruje slovenačkog diplomatu

Rusija je protjerala slovenačkog diplomatu nakon što je Ljubljana naredila ruskom diplomati da ode, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

“Ambasador Republike Slovenije u Ruskoj Federaciji Darija Bavdaž Kuret pozvana je u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije i izražen joj je oštar protest u vezi sa neosnovanim oduzimanjem akreditacije službeniku ruske ambasade Sloveniji“, navodi se na sajtu ruskog Ministarstva.

Na Smolenskom trgu su izvijestili da je uzimajući u obzir princip reciprociteta, ambasadoru uručena nota u kojoj se proglašava “personom non grata” za jednog zaposlenog u slovenačkoj ambasadi u Moskvi.

Slovenačko Ministarstvo spoljnih poslova je 21. marta proglasilo ruskog diplomatu za “personu non grata”, navodeći da je on sprovodio aktivnosti koje nisu bile u skladu sa njegovim diplomatskim statusom.

Oborene ukrajinske bespilotne letjelice blizu rafinerije u oblasti Rostov

Ruske snage oborile su četiri ukrajinske bespilotne letjelice u blizini grada Novošahtinska u ruskoj oblasti Rostov, gdje se nalazi rafinerija nafte koja je ranije bila na meti Kijeva, rekao je regionalni guverner Vasilij Golubev.

Naveo je da u napadu nije bilo žrtava ni štete.

Na meti ukrajinskih dronova u martu je bila i rafinerija nafte Novošahtinska. Taj napad je doveo do kratkotrajnog gašenja fabrike.

Moskva pozvala slovenačkog ambasadora zbog protjerivanja ruskog diplomate

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je slovenačkog ambasadora u Moskvi, javila je državna novinska agencija Tas, pozivajući se na to Ministarstvo.

Izaslanik je navodno pozvan u vezi sa protjerivanjem ruskog diplomate iz Slovenije.

Rusija: Neprihvatljivo korišćenje komercijalnih satelita u borbi

Upotreba komercijalnih satelita za vojne operacije Rusija smatra rastućom prijetnjom, izjavio je Vladimir Ermakov, direktor odjeljenja za neproliferaciju i kontrolu naoružanja u Ministarstvu spoljnih poslova.

“Rusija smatra sve većom prijetnjom korišćenje komercijalnih satelita i povezane zemaljske infrastrukture, deklarisane kao sistemi za civilnu upotrebu, za podršku vojnim operacijama i miješanje u unutrašnje poslove suverenih država”, rekao je Ermakov u intervjuu za Tas.

Pored toga, kako je ukazao, dovodi do nepotrebnih rizika po dugoročnu održivost svemirskih aktivnosti i brojne društveno-ekonomske procese koji zavise od svemirskih tehnologija.

“Ovaj faktor utiče na interese većine zemalja članica UN, prije svega onih u razvoju”, dodao je diplomata.

Kuleba: “Tripoljski” ne bi izgubili da je Zapad obezbijedio “patriot”

Ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba je, na marginama konsultacija ukrajinsko-slovačke vlade u Mihajlovcima, rekao da Ukrajina svojim partnerima ističe kritičnu važnost snabdijevanja savremenim PVO sistemima “patriot”.

Konkretno, kako navodi nedostatak zaštitne opreme je omogućio Rusima da unište termoelektranu “Tripoljski” u blizini Kijeva.

“Postoji samo jedna tema koju treba pokrenuti – dajte nam `patriote`. Da imamo `patriote`, ne bismo sve ovo izgubili danas”, naglasio je Kuleba.

Prema njegovim riječima, u tom duhu će ukrajinska strana razgovarati sa stranim partnerima – “maksimalno ubrzanje snabdijevanja PVO”.

Ukrajina objavila snimak udara na ruski sistem za elektronsko ratovanje

Državna granična služba Ukrajine objavila je na Facebooku udar na najnoviji ruski sistem “R-340RP Pole-21 EW”.

Ovaj sistem se isporučuje ruskoj vojsci od 2016. godine i dizajniran je za suzbijanje satelitskih navigacionih kanala.

Novi napadi na energetsku infrastrukturu Ukrajine

Ruske snage ponovo su u nekoliko talasa “šahedima” gađale Ukrajinu.

Prema saopštenju Južnih odbrambenih snaga, gađana je energetska infrastruktura različitih regiona Ukrajine. Intenzivan borbeni rad branilaca sa PVO trajao je oko pet sati.

“U našoj operativnoj zoni oboreno je sedam lutajućih granata: četiri u Dnjepropetrovskoj oblasti i po jedna u Hersonskoj, Nikolajevskoj i Odeskoj oblasti kao posledica pada ruševina s oborenog drona u Krivom Rogu izbio je na jednom energetskom objektu, vatrogasci nastavljaju sa radom.

Ukrajinsko vazduhoplovstvo navodi da su Rusi lansirali 17 jurišnih dronova širom Ukrajine sa okupiranog Krima i vođenu raketu Ks-59 iz vazdušnog prostora okupirane Donjecke oblasti.

Šta se dešavalo juče

Ruski vazdušni udari na Harkov, Nikolajev i Sumi, u kojima je bilo i žrtava i velike materijalne štete, obilježili su jučerašnja ratna dejstva u Ukrajini.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski tvrdi da je Rusija sa više od 80 projektila i dronova udarila na više oblasti, od kojih je najpogođenija bila Harkovska. Na meti je bila i Kijevska oblast, gdje je potpuno uništena termoelektrana “Tripoljska”, a pogođena je i termoelektrana u gradu Sumi.

Zbog toga je zamjenica šefa ukrajinske misije pri OEBS-u Viktorija Kuvšinjikova pozvala na prekid svake značajne interakcije sa Rusijom, koja, kako je navela, “izvodi terorističke napade u pokušaju da uništi ukrajinske termo i hidroelektrane i brane”.

Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo da su ruske oružane snage sprovele masovan napad na ukrajinske energetske objekte, kao odgovor na pokušaje Ukrajine da ošteti rusku energetsku industriju.

I sa ruske strane stižu izvještaji o oborenim ukrajinskim dronovima u, kako se navodi, 12 regiona širom Rusije.

U međuvremenu, ukrajinska Vrhovna rada izglasala je zakon kojim se starosna granica za mobilizaciju smanjuje sa 27 na 25 godina.

Za to vrijeme, francuski predsjednik Emanuel Makron je pozvao evropske zemlje na ubrzani prelazak na “ratnu ekonomiju”, kako bi se nastavila podrška Ukrajini i ojačale odbrambene sposobnosti Evrope. Poljska je saopštila da postoji mogućnost da Kijevu pošalje rakete iz sovjetske ere.

S druge strane, iz Turske stižu nagovještaji o novom nacrtu mirovnog sporazuma za Ukrajinu, kojem, kako navodi Nova gazeta, posreduje turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan.

Prethodno je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, govoreći o švajcarskoj inicijativi da se u junu održi konferencija o ukrajinskoj “formuli mira”, rekao da su mirovni pregovori koji ne uključuju Rusiju – besmisleni.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova nazvala je konferenciju u Švajcarskom “još jednom antiruskom avanturom”.

Send this to a friend