Evropa

Hakeri uplašili gledaoce Evrovizije: Izrael nije bezbjedan, vidjećete

Izraelcima koji su pratili prvo polufinale takmičenja za pjesmu Evrovizije preko sajta javnog servisa Kan gledanje su ometale prijetnje koje su hakeri ubacili.

Hakeri su ubacili lažno video-upozorenje izraelske vojske da je potrebno otići u skloništa od bombi zbog neminovnog raketnog napada.

Dvominutni video-snimak se završava porukom: “Izrael nije bezbjedan, videćete”.

Nije odmah bilo jasno ko stoji iza ovog napada hakera, iako izraelski mediji na hebrejskom spekulišu da dolazi od propalestinskih grupa u arapskim zemljama.

Javni servis Kan, domaćin međunarodnog pjevačkog takmičenja, naveo je u saopštenju da je hakovanje trajalo nekoliko minuta.

“Vjerujemo da poruku nije dobilo mnogo ljudi. EBU (Evropska radio-difuzna unija) i Kan smatraju da je sajberbezbjednost od velike važnosti i slučaj se istražuje”, navodi se u saopštenju.

Propalestinski aktivisti koji se zalažu za bojkot Izraela poveli su kampanju protiv nadmetanja za pjesmu Evrovizije koje je privuklo međunarodnu pažnju i desetine hiljada turista u Izrael.

Aktivisti su organizovali marš uoči početka prvog polufinala nedaleko od mjesta gdje je održano u Tel Avivu, pozivajući na okončanje izraelske kontrole Zapadne obale i blokade pojasa Gaze.

Većina učesnika nadmetanja držala se međutim podalje od politike.

Predstavnici Islanda, grupa Hatari, izazvala je kontroverzu, jer je najprije rekla da će iskoristiti interesovanje za Evrosong da predstavi “lice okupacije”.

Ipak, na konferenciji za novinare poslije polufinala poruka je bila pozitivna.

“Potrebno je da se ujedinimo i sjetimo se da volimo zbog mržnje koja raste u Evropi”, poručili su predstavnici Islanda, kako prenose izraelski mediji.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
sused
Gost
sused

Evropa i Amerika ih stite a oni prave masakre i niko ne odgovara

Send this to a friend