Evropa

Hjuman rajts: Postoje dokazi, u Turskoj muče zarobljenike

Organizacija Hjuman rajts voč saopštila da ima sve više dokaza o zlostavljanju pritvorenih osoba u Turskoj gdje su sve rasprostranjenija mučenja i maltretiranja.

“Sada kada se umnožavaju dokazi da se u Tursku vraća mučenje u policijskim prostorijama, vlada treba hitno da naredi da se to prekine”, rekao je Hju Vilijamson, direktor odeljenja Hjuman rajts voča za Evropu i centralnu Aziju.

Osobe koje se gone za “terorizam” ili veze sa neuspjelim pučem u julu 2016. godine “mučene su dok su bile u policijskom pritvoru”, navela je ta organizacije u izvještaju pod nazivom “U pritvoru – policijska mučenja i otmice u Turskoj”.

Hjuman ratjs voč oslanja se na “vjerodostojne dokaze” za 11 slučajeva zlostavljanja i navodi da su policajci prebijali ili prijetili zatvorenicima, skdali ih gole i u nekim slučajevima su ih seksualno napastvovali ili prijetili da će to učiniti.

“Mučenja i maltretiranja u policijskim pritvornim centrima u Turskoj postali su rasprostranjen problem”, naveo je HRW.

Osobe koje su najizloženije riziku da budu mučene su one koje su optužene za veze s neuspjelim pučem ili sa Radničkom partijom Kurdistana (PKK) koju turske vlasti i njihovi zapadni saveznici označavaju kao teroriste.

Turske vlasti optužuju propovednika Fetulaha Gulena u izgnanstvu da je organizovao neuspjeli puč, što on negira.

Od jula 2016. godine oko 50.000 ljudi uhapšeno je i više od 140.000 otpušteno ili suspendovano u čistkama koje su uslijedile posle propalog puča.

Send this to a friend