Evropa

Holandska banka mora da plati 775 miliona eura zbog pranja novca

ING

Tužioci su objavili kako ING mora namiriti štetu u velikom slučaju pranja novca u Holandiji tokom šest godina.

naime, holandska banka ING mora da plati 775 miliona eura u sklopu nagodbe s tužiocima, koji su je optužili da su njene finansijske kontrole toliko slabe da su klijenti mogli lako prati novac, prenosi Rojters.

Nagodba, jedna od najvećih ikada u istoriji holandskog tužilaštva za finansijske prekršaje, odnosi se na period od 2010. do 2016. godine.

ING je treća evropska banka koja se ove godine našla na udaru optužbi za pranje novca.

Danske Bank se bori s aktuelnim istragama i problemima, koji su nešto ranije doveli do propasti letonske banke ABLV.

Tužioci u Holandiji navode kako su pokrenuli istragu 2016. godine, kada su shvatili kako postojeći obrazac prekršaja signalizuje dublje probleme banke.

Oni su ustanovili kako je ING prekršila holandski zakon protiv pranja novca i finansiranje terorizma “strukturalno i kroz godine” tako što nije propisno provjeravali dodatne korisnike računa klijenata i što nijesu primjećivali neuobičajene transakcije kroz njih.

“Zbog toga su klijenti godinama mogli koristiti račune banke ING za kriminalne aktivnosti skoro bez ikakvih problema”, navodi se u saopštenju tužioca.

Što se tiče iznosa nagodbe, 675 miliona eura je dio kazne, a 100 miliona eura je povratak nelegalno stečene zarade, dodaje se.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Muljko
Gost
Muljko

Ali oni nas uce evroatlantsom putu…sta sada?

Send this to a friend