Evropa

I nakon vanrednog stanja – vanredno stanje

Viktor Orban

Kada je mađarski premijer Viktor Orban krajem marta zbog korona-krize uveo vremenski neograničeno vanredno stanje, reakcija međunarodne zajednice bila je nedvosmislena. Jer, Orbanu je to posebno vanredno stanje omogućavalo da vlada dekretima, dakle bez kontrole kroz vladu ili parlament.

Mađarska je, tako su to doživljavali mnogi, pretvorena u diktaturu.

Izvinjenje zbog klevete

Nakon nepuna dva mjeseca, mađarski premijer i njegova vlada su, neočekivano za kritičare, objavili da će “vremenski neograničeno” vanredno stanje biti ukinuto krajem juna. Istovremeno je naglašeno kako se očekuje da će svi oni koji su neosnovano napali Mađarsku “neutemeljenim političkim optužbama”, uputiti javno izvinjenje zbog kleveta. Jer, kako je saopšteno, Mađarska ni u kom slučaju nije postala diktatura, već je vanredno stanje uvedeno u cilju borbe protiv pandemije korona-virusa. I to uspješne borbe i zato se vanredno stanje ukida.

Tačno to je mađarski parlament učinio u utorak (16.juna) – specijalno vanredno stanje je okončano. Odluka bi najvjerovatnije zvanično trebalo da stupi na snagu u četvrtak (18.juna).

Očekivalo se zapravo da će Orban zadržati vanredno stanje najmanje do jeseni ili do kraja godine, kako bi i dalje mogao da vlada zemljom po sopstvenoj volji. Sada mađarski premijer kritičarima kod kuće i u inostranstvu potura odluku parlamenta pod nos: “Svi oni ovdje i u inostranstvu koji su vrištali ’diktatura!’, sada mogu javno da se izvine”, poručio je Orban preko Facebook-a.

Orbanova mačka u džaku

U stvarnosti je ukidanje vanrednog stanja zapravo mačka u džaku. Naime, istovremeno sa ukidanjem vanrednog stanja mađarski parlament izglasao je novi zakon o novoj vrsti vanrednog stanja – medicinskog stanja opasnosti. On premijeru ponovo daje pravo da vlada putem dekreta i to sa još manje mogućnosti kontrole nego što je do sada bio slučaj.

Dosadašnje vanredno stanje je, ako ništa drugo, krajem marta bar morao da potvrdi parlament. Tek tada je Orban dobio pravo da neograničeno vlada. Prema nacrtu novog zakona, medicinsko stanje opasnosti ili vanredno stanje može da proglasi i glavni ljekar u javnom zdravstvu, bez konsultacija sa parlamentom.

Medicinsko vanredno stanje u tom slučaju automatski traje šest mjeseci, ali vlada u svakom trenutku može da ga produži. Ona za to vrijeme može da donosi i dekrete koji nisu u skladu s postojećim zakonima, a jedino tijelo kojem odgovara jeste parlamentarni Odbor za zdravstvo.

Zvono na uzbunu

Najvažnije mađarske organizacije za zaštitu ljudskih prava već zvone na uzbunu. “Ukidanje aktuelnog vanrednog stanja je čista optička varka”, navodi se u zajedničkoj izjavi Helsinškog odbora za ljudska prava, Društva za prava slobode (TASZ) i Amnesti internešenela za Mađarsku. “Ako nacrt zakona u sadašnjoj formi bude prihvaćen, vlada može ponovo neograničeno da vlada putem dekreta, ovoga puta i bez minimalne kontrole u skladu s ustavom”, upozorava se toj izjavi.

Novi zakon kao svoj cilj doduše postavlja borbu protiv epidemije, a isto tako se i vladi nalaže pravilo primjerenosti prilikom donošenja dekreta, ali posljednja dva mjeseca su pokazala da se vlada nije držala ni jednog ni drugog.

Od kraja marta Orban je izdao preko 200 dekreta. Tomu bi trebalo dodati i približno istu količinu odredaba različitih ministarstava, što je sve prilično nepregledna količina zakonskih mjera. Mnoge od tih odredbi ne služe borbi protiv epidemije, već potpuno drugim političkim i ekonomskim ciljevima.

Ukinuta parlamentarna kontrola

Preduzetnici iz kruga bliskog premijeru u tom periodu dobili su unosne vladine poslove. Protok informacija za medije u ogromnoj mjeri je ograničen, a zaštita podataka izgubila je na važnosti. Lokalnim nivoima vlasti oduzeti su poreski prihodi i ostale mogućnosti zarade, što se prije svega odnosi na one gradove i opštine u kojima je na vlasti opozicija. Protiv opozicije je upereno i smanjivanje sredstava za finansiranje stranaka, jer kampanju finansiranu porezom u Mađarskoj vodi isključivo Orbanova vlada, a ne njegova stranka Fides.

Mate Sabo, stručnjak za pravo pri nevladinoj organizaciji TASZ za DW ocjenjuje da je riječ o “nedvosmislenoj zloupotrebi zakona o vanrednom stanju. Na osnovu tog zakona doneseni su mnogi dekreti koji u zemlji s funkcionalnim mehanizmom kontrole ne bi bili mogući”, kaže Sabo.

Nacrt zakona o medicinskom vanrednom stanju situaciju čini još gorom. “Ako se taj zakon prihvati, parlamentarna kontrola više neće biti potrebna. Ona više neće ni da postoji”.

Send this to a friend