Evropa

I srpska mafija umiješana u aferu Ibica

Austrijski sajt EU infotek bavi se rasvjetljavanjem pozadine afere “Ibica” od njenog izbijanja i spekuliše da bi iza svega mogla da stoji i srpska mafija.

Nakon 90 dana intenzivnog istraživačkog rada, EU infotek je stekao sveobuhvatnu sliku o odgovornima ilegalnog snimanja Štrahea prije dvije godine na Ibici, i postoji osnovana sumnja da iza toga stoji pokušaj ucjene, ali i da su umiješani trgovci narkotika, oružja u saradnji sa srpskom mafijom.

EU infotek je bio prvi medij koji je objavio imena bečkog advokata i detektiva, koji su kasnije priznali da su odgovorni za video snimke, koji su uzdrmali Austriju.

Jedan osumnjičeni detektiv J.H., kako se sada navodi, nije bio zadužen samo za tehničko i organizaciono sprovođenje snimanja, već i za prodaju materijala u Njemačkoj.

Sajt ga dovodi u vezu sa uzgojem narkotika, odnosno da posjeduje opremu za proizvodnju droga, koje je uskladištio u pokrajini Salcburg.

EU infotek dalje navodi da je njegov otac, koji je rođen u Srbiji, prodavao oružje za vrijeme ratova na Balkanu.

Otac djetektiva je, kako piše sajt, uspio da izbjegne krivično gonjenje i da se iseli u Majami i izdržavao je sina mjesečnim doznakama.

Otac je, tokom ilegalne prodaje oružja, navodno sarađivao sa srpskom mafijom, ne samo na Balkanu, već i u Beču, preko ispostava navijačkih grupa “Grobari”.

Inače i J.H. ima kontakt sa Srbima, te EU infotek navodi da na svom fejsbuk nalogu ima više od 350 mladih lijepih djevojaka kao prijatelja, koje su pretežno iz Srbije, ili susjednim balkanskih zemalja.

Te djevojke se, dodaje se u izvještaju, dovode na žurke koje pravi, i to ne samo za zabavu, već i kao “mamci za klopke”, kao što je to bila navodna Ruskinja na koju su “nasjeli” Štrahe i njegova dotadašnja desna ruka Johan Gudenus.

Sa takvim video snimcima navodno je ucjenjivao ljude.

EU infotek navodi i da je u stalnom kontaktu sa bivšom djevojkom i sekretaricom srpskog porijekla V.R., koja radi kao prevodilac.

V.R., ukazuje se dalje, ima dobre kontakte sa srpskom scenom, a poznaje i posrednicu za nekretnine srpskog porijekla I.M., koja je spojila Gudenusa sa bečkim advokatom R.M. i navodnom nećakom jednog ruskog milijardera, kojoj je Štrahe nudio državne poslove za finansijsku podršku njegovoj stranci, uz zaobilaženje kontrolnih vlasti.

Sajt tvrdi da je Irena Marković, nakon više pokušaja, saslušana od strane Savezne kriminalističke službe tokom prošle nedjelje.

EU infotek ocjenjuje da je veoma upadljivo veoma oprezno ophođenje austrijskih i njemačkih službi prema J.H., koji je saslušan samo putem telefona.

Zbog toga, ističe sajt, sve ukazuje na to da je J.H. vjerovatno radio za austrijsku obavještajnu službu ili Ministarstvo unutrašnjih poslova, zbog čega ga sada štite.

Činjenica je, kako se dodaje, da je Hesentaler sa svojim ranijim kolegom Sašom Vandlom obavio više zadataka, kao eksterno angažovana lica, te je imao iskustva sa tajnim snimanjima.

Send this to a friend