Evropa

Imami će se školovati u Njemačkoj, umjesto da dolaze iz Turske

Foto: Christian Charisius/dpa

Njemačka Vlada postigla je sa Turskom dogovor o rokovima za okončanje slanja turskih imama u Njemačku. Ta praksa je već godinama sporna, pošto mnogi islamski vjeroučitelji kao službenici turske države slijede instrukcije vlasti u Ankari i najčešće dolaze sa veoma skromnim znanjem o životu u Njemačkoj.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Njemačke saopštilo je u četvrtak da sadašnjih oko 1.000 imama koji djeluju u Njemačkoj i dio su turske vjerske organizacije Dijanet, tokom narednih godina postepeno treba da se zamijene imamima koji će se školovati u Njemačkoj.

Da se i prije konačnog prestanka slanja imama potisne uticaj onog što oni propovijedaju u džamijama, stručna odgovornost za njih će tokom 2024. preći sa turskog generalnog konzulata na Ditib, tursko-islamsku instituciju za vjerska pitanja sa sjedištem u Njemačkoj.

Njemačka Vlada je preuzela obavezu da pomaže školovanje imama u Njemačkoj. To školovanje, koje će biti dostupno apsolventima studija islamske teologije, počivaće na tri stuba – učenju njemačkog, vjerskoj nastavi, kao i njemačkoj istoriji, društvenim pitanjima i etici.

“Radujem se što smo poslije dugih pregovora prvi put uspjeli da postignemo sporazum sa Turskom, kojim će biti okončano upućivanje turskih državnih imama”, izjavila je ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer (Nancy Faeser).

“Želimo da se imami uključe u međureligijski dijalog i da učestvuju u diskusiji o vjerskim pitanjima u našem društvu”, rekla je Fezerova.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
🇲🇪Tuđemil🇲🇪Tutinac
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
🇲🇪Tuđemil🇲🇪
Gost
🇲🇪Tuđemil🇲🇪

PameTno!

Tutinac
Gost
Tutinac

Šta će na ovo fejzić reći…

Send this to a friend