Evropa

Islanđani opet izabrali istog predsjednika, dobio 90 odsto glasova

Gudni Johaneson

Islanđani su u subotu na novi četverogodišnji mandat ponovno izabrali svog favorita, dosadašnjeg, popularnog predsjednika Gudnija Johanesona s čak 90 odsto glasova, pokazali su preliminarni rezultati.

Po rezultatima Johanneson (52) uvjerljivo je na prvom mjestu s 90,7 posto glasova, u odnosu na svojeg jedinog protivnika, populistički i desno orijentisanog kandidata Gudmundura Franklina Jonsona, koji je osvojio tek 9,5 posto glasova, što odgovara predviđanjima iz anketa sprovedenih posljednjih nekoliko nedelja.

Na biračka mjesta pozvano je 252.217 birača.

Jonson je priznao poraz uz poruku: “Čestitam Gudniju i njegovoj porodci”, napisao je, priznajući da zapravo nikada nije ni pomislio da bi mogao osvojiti vlast.

Predsjednik Johaneson, koji je na biračko mjesto blizu Rejkjavika stigao biciklom u subotu ujutro je AFP-u kazao da, u slučaju reizbora želi “nastaviti istim putem”.

Jednostavan izbor

U skladu s parlamentarnim sastavom ovog nordijskog ostrva šef države ima ceremonijalnu ulogu. Jedinu stvarnu, ali vrlo značajnu ulogu ima kada je posrijedi njegovo ustavno pravo da blokira donošenje zakona, kao i referendumsko glasanje.

U jeku finansijske krize 2008. prvi se put koristio ovaj oblik predsjedničkog veta. Konzervativni predsjednik Olafur Grimson godine 2010. i 2011. organizovao je dva referenduma o sporazumu o naknadi štete stranim klijentima oštećenim bankrotom njihove banke Icesave.

Nakon Srbije prošle nedelje, a prije Poljske i Francuske danas, Island je druga zemlja koja održava izbore od početka restriktivnih mjera uvedenih u Evropi zbog pandemije koronavirusa.

Na izbornim su mjestima poštovane sve mjere opreza, poput fizičkog razmaka od dva metra i korišćenja dezinfikacionih sredstava na biračkim mjestima, premda epidemija nije uzela previše maha na tom nordijskom ostrvu.

Johaneson je najmlađi islandski predsjednik izabran nakon proglašenja nezavisnosti zemlje 1944. godine i uživa veliku popularnost otkad je 2016. stupio na dužnost.

8

avatar
1000
6
2
0
 
8
Sefketdabo089wtfSo & TEKILASo & TEKILA
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Sefket
Gost
Sefket

I u Island se praktikuje”Ja sam Ja” demokratija.

dabo089
Gost
dabo089

Sretna zemlja! Bio sam tamo, razlika izmedju nas balvana i njih pola vijeka..

So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

korona je stvarno uticala na razmišljanje glasača.

Budva
Gost
Budva

Ovo je bez veze. Ne zna da gubi ko čovjek. Valjda gubitnik ne treba da čestita zato što je izgubio, nego da viče da je 9 veće od 91, da zovi pristalice da se biju i pljuvaju policiju.

So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

pa veće je.
no ti ne kapiraš.

wtf
Gost
wtf

“pljuVAju”? hahahaha

Max
Gost
Max

Kad mu istekne mandat neka nam ga poslaju ovamo da nas spasi… mogu samo da zamislim sta je sve uradio kad su ga ponovo izabrali i to na Island dje ne moze bolje bit no sto je

Katunjanin
Gost
Katunjanin

Skoro kao Vučić😀

Send this to a friend