Evropa

Istoričarka: Lenjin bi osudio Putinov napad na Ukrajinu

Lenjin

Vladimir Iljič Lenjin veoma bi oštro osudio napad Vladimira Putina na Ukrajinu, rekla je za dpa njemačka istoričarka Tanja Penter povodom stogodišnjice smrti vođe Oktobarske revolucije.

Lenjin je sa istorijskog stanovišta prije svega ličnost koja je prokrčila put crvenom teroru.

“Svojim socijalističkim eksperimentom započeo je promjenu epohe. I naravno da je utro put vladavini terora i nasilja svom nasljedniku Staljinu”, navela je istoričarka, stručnjak za istočnu Evropu.

Vijek od Lenjinove smrti pada 21. januara. Balsamovano tijelo osnivača Sovjetskog Saveza leži u mauzoleju na Crvenom trgu u Moskvi.

“Lenjin je bio radikalni reformator koji je fanatično vjerovao u ispravnost svojih uvjerenja”, istakla je Penterova, profesorka Univerziteta Hajdelberg. “I bio je tiranin koji je bezobzirno sprovodio svoje ciljeve kršeći svaki otpor.”

Već 1917. Lenjin je osnovao tajnu policiju Čeka koja je progonila disidente. Istoričarka u tome vidi sličnost sa aktuelnim predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom koji svoju vlast isto učvršćuje represijom nad ljudima koji misle drugačije.

Međutim, za razliku od Lenjina koji je imao viziju budućnosti sa utopijskim elementima i koji je želio da napravi drugačiji tip čovjeka, Putin je reakcionar koji živi u prošlosti.

“Lenjin bi vrlo vjerovatno veoma oštro osudio Putinovu agresiju na Ukrajinu”, rekla je Penterova.

Navodi ruskog predsjednika da Ukrajina za svoje postojanje ima da se zahvali samo Lenjinu su, prema njenim riječima, “čista glupost”.

Lenjin je, ukazala je, svojom politikom nastojao da odgovori na stremljenja neruskog stanovništva nekadašnje imperije, nastojeći da ih pridobije.

“Ukrajinski jezik, kultura i identitet postoje odavno. Lenjin je to shvatao”, kazala je istoričarka.

U Ukrajini je, dodala je, paralelno sa Oktobarskom revolucijom 1917. bila i nacionalna revolucija čiji je cilj bilo osnivanje sopstvene države.

Međutim, to je propalo dolaskom boljševika na vlast.

Lenjin je, naglasila je, priznao pravo naroda na samoopredjeljenje, ali su nacionalni interesi ipak bili podređeni socijalističkim, revolucionarnim.

U Ukrajini je posljednjih godina srušeno mnogo Lenjinovih spomenika. U Rusiji je pak drugačije i samo ih u Moskvi ima nekoliko.

Tags

10

avatar
1000
10
0
0
 
10
OrAo!BaneNarcis ZgubidanRaškoFrulaš
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
OrAo!
Gost
OrAo!

Njemci koji komentarišu nešto. 😂 Oni su inventori komunizma i distributie istog u Rusiji i dobrom dijelu ostatka svijeta. Znate li ko je Mao Zedongu pomogao da dodje na vlast? Holanđanin! Ovi zapadnjaci su dobrim dijelom zaslužni za smrt mnogih na ovoj kugli zahvaljujući se njihovim kolonijalizmom, sebičnost i kapitalizmom, a danas se prave ludi, peru svoje duboko krvave ruke… Više »

Bane
Gost
Bane

Osudio bi on, prije svega, raspad SSSR-a

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Lenjin nebi sudio nego bi pozvao Staljina da on”presudi”

Raško
Gost
Raško

Lenjin bi sigurno osudio Putina ali bi podržao Netanjahua. Cionista, kao i Karl Marks

Frulaš
Gost
Frulaš

Da ispravim naslov, Lenjin bi osudio Američki rat u Ukrajini

Car
Gost
Car

Lenjin bi osudio a Staljin bi ga utepaaja jer bi bio on predjednik ali šta bi kad bi priče za djecu a možda ugrožavanjem režima gori bi obojica bili od Putina

Sasa1
Gost
Sasa1

Jel ova istoricarka vidovita!? Mozda bi mogla da da neki fiks🤣🤣🤣🤣

cici
Gost
cici

Ni drug Tito ne bi blagonaklono gledao na upad. Znao je da Ukrajinski jezik, kultura i identitet postoje odavno. Da je drug Stari ziv ne bi to dozvolio.

00000
Gost
00000

“Mangupi iz naših redova koštaće nas glave ” V.I.Lenjin.
Zapalio bi je Lenjin do temelja ne bi se mislio

00000
Gost
00000

Mislim da bi im Lenjin pokazao sto znaci komunizam u njegovom najcistijem obliku, za svu ovu pricu ,on bi to po kratkom postupku

Send this to a friend