Evropa

Italija najavila prve kovid-fri letove između Evrope i Amerike

ilustracija

Italija će pokrenuti prvi vazdušni most “bez-kovida” (covid-free) između Evrope i Sjedinjenih Američkih Država za putnike čiji testovi na Kovid-19 su negativni, čime im se ukida obaveza 14-dnevnog karantina.

Kompanija Aeroporti di Roma (ADR) koja upravlja rimskim aerodromom Fjumićino objavila je danas da je postignut sporazum italijanske avio-kompanije Alitalija i američke Delta erlajns za specijalne letove između određenih sjevernoameričkih gradova i Rima od decembra.

Slični vazdušni koridori će se takođe testirati između Rima i Minhena i Frankfurta u Njemačkoj, naveo je isti izvor.

Inicijativa slijedi lansiranje u septembru takvih unutrašnjih letova između Rima i italijanskog finansijskog centra Milana.

“Novi protokoli putovanja predviđeni eksperimentalno na letovima iz SAD za Fjumićino postepeno će biti predloženi putnicima od decembra”, navodi se u saopštenju.

“Cilj eksperimentalne faze je da se procijeni efikasnost i funkcionalnost novog načina putovanja da bi putovanja bila dostupnija u pripremi za ljetnju sezonu 2021. godine”, navodi se u saopštenju.

Predviđa se da putnici koji stižu sa aerodroma JFK u Njujorku i Njuarku i Atlante u SAD mogu da izbjegnu karantin obavezan za osobe koje dolaze iz SAD, ako urade test na koronavirus 48 sati prije polaska i još jedan pri slijetanju u Rim.

Rimski aerodrom već ima za putnike pri dolasku brze antigene testove čiji rezultati se znaju za 30 minuta.

Send this to a friend