Evropa

Italijanski desničar Salvini se suočava sa suđenjem za kidnapovanje migranata

Specijalni tribunal u Italiji izdao je preporuku da se sudi lideru krajnje desne stranke Liga Mateu Salviniju zato što u avgustu prošle godine, dok je bio ministar unutrašnjih poslova, nije dozvolio iskrcavanje migranata sa humanitarnog broda.

U dokumentu Ministarskog suda u Palermu navodi se da je ta pravosudna institucija zatražila od parlamenta ovlašćenje da nastavi istragu protiv Salvinija zbog kidnapovanja 107 migranata na španskom humanitarnom brodu “Raširene ruke”.

U italijanskom pravosudnom sistemu postoje posebni odseci regularnih sudova koji su zaduženi za procesuiranje zločina koji su počinili premijer ili ministri u obavljanju svojih dužnosti.

“Salvini je bez valjanog razloga odbacio zahtjev kapetana za iskrcavanje, čime je svjesno ugrozio lične slobode migranata”, kaže se u dokumentu.

Migranti su danima bili na brodu, dok tužilaštvo nije naredilo zaplijenu broda i evakuaciju ljudi.

Tokom 14 mjeseci na mjestu ministra unutrašnjih poslova Salvini je neprestano sprečavao ulazak migranata u Italiju i ometao aktivnosti spasilačkih brodova, preteći humanitarnim organizacijama kaznama i pokušavajući da natjera druge evropske zemlje da prihvate migrante.

“Pokušavaju da me zaustave i da vas uplaše. Obećavam da neću odustati. Nikada neću odustati”, rekao je Salvini poslije objave mišljenje suda.

Send this to a friend