Evropa

Jača antisematizam: Jevreji napuštaju Veliku Britaniju

Ilustracija

Od zemlje koja je poslije Drugog svjetskog rata primila oko 90.000 Jevreja, Velika Britanija, gdje ih je trenutno oko 300.000, postaje zemlja iz koje Jevreji bježe.

Antisemitskih incidenata na Ostrvu samo u prvih šest mjeseci ove godine bilo je 727, pa mnoge jevrejske porodice planiraju odlazak.

“Britanski Jevreji sve više govore o odlasku, dok mnogi i odlaze, ne samo u Izrael, već i u SAD, Kanadu, Australiju”, kaže, za američku TV stanicu CNN predsjednik Kampanje protiv antisemitizma Gideon Falter.

Direktor za komunikacije Jevrejske agencije za Izrael Yigal Palmor precizira da je od januara do juna 213 Jevreja otišlo sa Ostrva u Izrael, što je gotovo za deset procenata više nego prošle godine.

Bogatiji Jevreji prvo kupuju nekretnine u Izraelu, a onda i sami odlaze.

“To je sve vrlo tužno, jer smo svi odrasli ovdje, gdje su naši djedovi našli utočošte tokom najmračnijih dana čovječanstva”, primjećuje Falter.

Svakog mjeseca ove godine zabilježeno je više od 100 antisemitskih incidenata, a najviše u aprilu i maju. Jevrejske zajednice i tri jevrejska lista na Ostrvu smatraju da je na porast prijetnji Jevrejima najvjerovatnije uticala napetost u Pojasu Gaze između Palestinaca i Jevreja, ali i politika laburista, čijeg lidera Jeremyja Corbyna vide kao borca za palestinske interese. Jevreji na Ostrvu Korbyna vide kao jednog od najodgovornijih za rast mržnje prema Jevrejima, uprkos njegovim demantima.

Jevreji su zabrinuti i vjeruju da antisemitizam živi kako u dijelu zvanične politike tako i u društvu na Ostrvu kao nikada ranije.

Fizičko nasilje prijavilo je 59 Jevreja, od kojih je dvoje zadobilo teže povrede. Bilo je napada preko društvenih mreža, antisemitskih grafita, skrnavljenja jevrejskih svetinja, maltretiranja jevrejske djece i nastavnika u školama, prijetnji smrću.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
12345
Gost
12345

Bravo Britanci!

Zvizdan
Gost
Zvizdan

Sto radite palestini ,nije ni cudo da vas svi mrze

Send this to a friend