Evropa

Južna Osetija raspisuje referendum o pripajanju Rusiji

Južna Osetija/Foto: EPA-EFE

Vlasti gruzijske proruske separatističke pokrajine Južna Osetija objavile su u petak da će održati referendum o njenom pripajanju Rusiji 17. jula.

Odlazeći predsjednik Anatolij Bibilov potpisao je ukaz o raspisivanju referenduma u Republici Južnoj Osetiji, saopšteno je iz njegovog kabineta, navodeći “istorijske aspiracije” stanovnika male teritorije Kavkaza kao razlog za pridruživanje Rusiji, s kojom graniči.

Južna Osetija je bila u centru rusko-gruzijskog rata 2008. godine, nakon čega je Kremlj priznao njenu nezavisnost, kao i nezavisnost još jedne separatističke gruzijske provincije Abhazije i tamo postavio vojne baze.

Inauguracija predsjednika Alana Gagloeva, koji je prošlog vikenda pobijedio na izborima, održaće se nakon 21. maja. Glagoev je ranije za TASS izjavio da bi Rusija trebala dati zeleno svjetlo za referendum o pridruženju Južne Osetije.

“Ovo nije jednostran proces. Moramo razumjeti našeg strateškog partnera (Rusiju). Čim dobijemo signal, čim bude jasno da je kucnuo čas, mi ćemo zasigurno taj referendum održati”, rekao je Glagoev.

Ukrajinske separatističke pokrajine Donjeck i Lugansk, čiju nezavisnost Moskva takođe priznaje, takođ su izrazile interes za pridruživanje Rusiji.

4

avatar
1000
4
0
0
 
4
BellaCiaoNarcis ZgubidanMiloshKoni
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
BellaCiao
Gost
BellaCiao

Pihhh

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Masovna lobotomija

Milosh
Gost
Milosh

Ovako ce u Crnoj Gori, cim dobiju signal iz Srbije. Identican scenario.

Koni
Gost
Koni

Bude se moroni.

Send this to a friend