Evropa

Kemerih za jedan dan na funkciji premijera može dobiti platu od 93.000 eura

Kemerih, foto: Twitter

Svrgnuti njemački regionalni lider, koga podržava stranka krajnje desnice Alternativa za Njemačku AFD, mogao bi da dobije platu od 93.000 eura za samo jedan dan na poslu.

Novinarska mreža RND navodi da su tu informaciju potvrdili državni zvaničnici države Tiringija.

Političar liberalne Stranke slobodnih demokrata Tomas Kemerih povukao se u četvrtak, dan pošto su ga poslanici u Tirigeniji izglasali za premijera zahvaljujući i glasovima ekstremne desničarske stranke AFD.

Mnogi njemački političari bili su ogorčeni izborom.

Kancelarka Angela Merkel nazvala je glasanje u toj istočnoj saveznoj državi “nedopustivim” i dodala da mora da bude poništeno.

Novi premijer, Kemerihov nasljednik, još nije izabran. Neki političari pozivaju na održavanje novih regionalnih izbora u Tiringiji, ali Demohrišćanska stranka kancelarke Merkel se tome protivi.

Ta partija i njen koalicioni partner u nacionalnoj vladi, Socijaldemokratska stranka, tokom vikenda razgovaraju o nastaloj krizi.

Prvi put u poslijeratnoj Njemačkoj dešava se da lider bude izabran zahvaljujući podršci krajnje desnice. Najveće partije zvanično odbijaju bilo kakav sporazum sa strankom AFD, koja prijeti da postane najveća opoziciona stranka.

RND navodi da premijer države Tiringija dobija osnovnu platu od 16.617 eura bruto, uz dodatak od 766 eura.

Dodatno, kao oženjenom muškaracu, Komerihu pripada i porodični dodatak od 153 eura, što je ukupno 17.537 eura.

Prema zakonu te države, jedan dan u kancelariji tretira se isto kao jedan mjesec, a Kemerih ima i pravo na šestomjesečni prelazni dodatak poslije odstupanja s funkcije.

Prva tri mjeseca dobija dodatak u punom iznosu, a sljedeća tri polovinu iznosa.

U izvještaju RND-a navodi se da bi sam prelazni dodatak ukupno iznosio 75.468 eura.

Poslanici u parlamentu Tiringije dobijaju mjesečnu osnovnu platu od 5.803 eura. Uz to dobijaju i do 2.782 eura mjesečnog dodatka, prenosi njemački Die Velt.

Tako uobičajena dnevnica poslanika u toj državi iznosi 290 eura, bez dodataka, dok je dnevnica poslanika u nacionalnom parlamentu Bundestagu 500 eura.

Send this to a friend