Evropa

Ko je Žan Kasteks, novi premijer Francuske

Foto: Twitter

Žan Kasteks, koga je predsjednik Francuske Emanuel Makron danas imenovao za novog premijera, nije naročito poznat u javnosti svoje zemlje, ali ni bez iskustva u obavljanju javnih funkcija, navode svjetski mediji.

<<<Premijer podnio ostavku, pala francuska Vlada<<<

Ovaj 55-godišnji predstavnik Republikanske stranke nalazio se na dužnosti gradonačelnika mjesta Prad na jugozapadu Francuske kada je postao koordinator nacionalne strategije postepenog ukidanja restriktivnih mjera uvedenih zbog pandemije koronavirusa, a taj posao je obavljao uspješno.

Na ovogodišnjim opštinskim izborima još jedan gradonačelnički mandat osvojio je već u prvom krugu.

Ranije je takođe obavljao dužnost savjetnika bivšeg predsjednika Nikole Sarkozija za socijalna pitanja – što je podrazumijevalo i učešće u pregovorima sa sindikatima – da bi potom preuzeo visoku funkciju u Sarkozijevoj predsjedničkoj administraciji, a takođe je bio i šef kabineta ministra zdravlja u tadašnjoj vladi.

Pored toga, bio je na dužnosti koordinatora francuske strategije za organizaciju Ljetnjih olimpijskih igara u Parizu 2024. godine.

Kako navodi Rojters, činjenica da Kasteks posjeduje znatno iskustvo u vršenju javnih funkcija na lokalnom, ali i visokom državnom nivou, mogla bi biti od pomoći Makronu, koji želi da uspostavi novu dinamiku u svom predsjedničkom mandatu, kao i da ponovo stekne povjerenje birača pošto su masovni protesti “žutih prsluka” ukazali na njegovu nepopularnost, naročito među razočaranim stanovništvom predgrađa nekih gradova i ruralnih djelova zemlje.

Kasteksov šef kabineta biće Nikola Revel, koji je blizak Makronu, što, kako ističe agencija, ukazuje na namjeru predsjednika da novog premijera čvrsto drži pod kontrolom.

Send this to a friend