Evropa

Kralj Čarls izborom kravate poslao posebnu poruku jednoj balkanskoj zemlji

Foto: AFP

Britanski kralj Čarls III izazvao je intenzivna nagađanja nakon klimatskog samita COP28 u Dubaiju, ali ne svojim govorom, nego kravatom za koju se činilo da govori mnogo.

Čarls je odabrao kravatu s grčkim motivom samo nekoliko dana nakon što su se britanska i grčka vlada vrlo javno i nediplomatski posvađale oko povratka drevnih grčkih skulptura iz britanskog muzeja.

Nekoliko britanskih novinara na društvenim mrežama je ukazalo na plavo-bijelu kravatu na Čarlsovom vratu. Znači li to da je 75-godišnji monarh stao na stranu Atine?

Britanski vladari dužni su da budu strogo neutralni.

Čarlsov nastup u Dubaiju posebno je dobro prošao u Atini, piše Gardijan na svom blogu s klimatskog samita.

Novine su dodale da je kravata s grčkim motivom tamo protumačena kao naznaka da je kralj zauzeo stav suprotan premijeru Rišiju Sunaku koji odbija da vrati skulpture otuđene iz Partenona nazad u Atinu.

Ali stvar bi mogla da bude jednostavnija, napominje list. Čarlsov otac rođen je kao princ Filip od Grčke. Kralj voli da provodi svoje praznike onde i strastven je ljubitelj svega što je helensko.

Nije ovo prvi put da je kraljevska odjeća podstaknula glasine.

Godine 2017. kraljica Elizabeta II pokrenula je nagađanja da je zauzela stav o sporu oko Bregzita noseći plavi šešir sa žutim cvjetovima koji podsjeća na zastavu EU.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Emili
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Emili
Gost
Emili

Biće prije da je znak da su mu današnji grci sa njihovom prepotencijom omča oko vrata, jer nemaju ni nulte veze sa starim grcima

Send this to a friend