Evropa

Kratak spoj u ruskoj nuklearnoj centrali, nivo radijacije nije povećan

Foto: rosenergoatom.ru

Tri od četiri reaktora ruske nuklearne centrale Kalinjin, koja se nalazi 300 kilometara sjeverozapadno od Moskve, zaustavljena su zbog kratkog spoja na transformatoru, javila je kompanija Rosenergoatom, navodeći da nije zabilježeno nikakvo povećanje nivoa radijacije.

Prema navodima kompanije, zbog kratkog spoja su isključene veze visokog napona zbog čega su tri od četiri reaktora centrale zatvorena u pet sati po moskovskom vremenu, prenosi ruska agencija TASS.

Informacioni centar nuklearne centrale Kalinjin naveo je da je radijacija normalna i da nije oštećena oprema centrale.

“Ovo nije povezano sa radom glavne opreme centrale”, rekao je predstavnik Rosenergoatoma za TASS.

Kako se dalje navodi, traži se uzrok kratkog spoja i dodaje da bi tri reaktora mogla da budu povezana sa elektro mrežom do 19. jula.

“Kako budemo otkrivali uzroke kvara, vidjećemo koje jedinice mogu da se uključe u rad i kojim redosljedom”, naveo je centar.

Zvaničnik Rosenergoatoma rekao je da bi jedan reaktor mogao da proradi tokom dana, a da dva neće raditi dok se ne otkrije uzrok incidenta, prenosi Frans pres.

Nuklearna centrala Kalinjin dio je grupe Rosenergoatom i nalazi se na sjeveru oblasti Tver. Sastoji se od četiri reaktora kapaciteta 1.000 megavata svaki. Posljednji reaktor pušten je u rad 2012. godine.

Kratak spoj dogodio se u električnoj opremi generatora broj tri 2016. godine za vrijeme popravki, kada je dvoje ljudi povrijeđeno, prenosi TASS.

3

avatar
1000
3
0
0
 
3
LeoKnjaz DaniloPrinc od Konika
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Leo
Gost
Leo

Hahahahha kad je eksplodirala ona u Černobilu, sovjetski mediji objavili da se desila manja nezgoda hahahahah

Knjaz Danilo
Gost
Knjaz Danilo

A oni bi odma objavili da jeste!!!

Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

Tako je bilo i ’86.

Send this to a friend