Evropa Nakon afere Ibica čeka se nova vlada

Kurc favorit na sjutrašnjim izborima u Austriji

Građani Austrije glasaće sjutra na parlamentarnim izborima od kojih se očekuje da okončaju političku krizu poslije korupcionaškog skandala.

U maju je korupcionaški skandal doveo do pada koalicione vlade tadašnjeg kancelara Sebastijana Kurca.

Kurcova konzervativna Austrijska narodna stranka (OVP) važi za favorita na sjutrašnjim izborima, ali za sada nije jasno da li će se on opredeliti da obnovi koaliciju s krajnje desnom Slobodarskom partijom Austrije (FPO), zbog koje je pala njegova vlada, ili će potražiti nove partnere.

Od proljećne drame i pada vlade OVP i FPO zemljom s 8,8 miliona ljudi upravlja nepartijska privremena administracija kancelarke Brižit Bierlejn, nekadašnje čelnice najvišeg suda u Austriji.

Izbori će biti i test da li se nacionalistička FPO oporavila od skandala zbog kojeg je s njenog čela posle 14 godina otišao vicekancelar Kurcove vlade Hajnc-Kristijan Štrahe.

Prema nedavnim anketama, Kurcova OVP ima podršku 33-34 odsto birača, dok su i socijaldemokrate i FPO izmedju 20 i 23 odsto. Zeleni, koji na prošlim izborima nisu prešli cenzus, mogu da računaju na 11 do 13 odsto, dok liberalnu stranku NEOS podržava oko osam odsto birača.

Kurc će poslije izbora vjerovatno moći da bira između više potencijalnih partnera, zbog čega koalicija na čijem bi čelu bio bilo ko osim njega nije izgledna.

Medjutim, 33-godišnji Kurc, koji je kancelar postao posle izbora 2017. godine, kada je kampanju usmerio na ograničavanje migracija, tvrdi da očekuje neizvjesniji ishod izbora nego što ankete predvidjaju i navodi da na sjutrašnjem glasanju “nije dovoljno biti prvi”.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
awetinjaPrinc od Konika
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
awetinja
Gost
awetinja

Kod nas su popularni Sebastijani svuda, stalno

Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

Austrijanci će opet dobiti Kurca na ovim izborima.

Send this to a friend