Evropa

Ljekari upozorili: Navljani bi mogao umrijeti ako ne prekine štrajk glađu

Foto: EPA

Ljekari pritvorenog ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog zatražili su od njega da odmah prekine štrajk glađu, upozoravajući da bi u suprotnom mogao da umre.

Njima su, kako navode u izjavi, pokazani rezultati njegovih medicinskih testova sprovedenih 20. aprila.

“Ako se štrajk glađu nastavi makar i na minimalno vrijeme, nažalost, uskoro jednostavno nećemo imati koga da liječimo”, navodi petoro ljekara, prenosi BBC.

Navaljni, star 44 godine, u zatvoru je od februara i zahtijeva medicinsku pomoć zbog akutnih bolova u leđima i utrnulosti nogu. Štrajkuje glađu više od 20 dana.

Izjava ljekara objavljena je u četvrtak na web sajtu Mediazona.

Ljekari, kojima je odbijen pristup Navaljnom, kažu da su njihovi zaključci zasnovani na rezultatima medicinskih testova od utorka – koji su opisani kao manje ili više nezavisni. Testovi su obavljeni u bolnici u gradu Vladimiru, istočno od Moskve.

Ljekari koji su liječili opozicionog lidera prije nego što je zatvoren upozoravaju da problemi sa njegovi bubrezima i nervnim sistemom sugerišu da će umrijeti ako se štrajk glađu nastavi još malo duže.

Kažu da bi Navaljni trebalo da “odmah zaustavi štrajk glađu da bi sačuvao život i zdravlje”. Takođe zahtijevaju pristup pacijentu.

Ruske vlasti nisu javno komentarisale izjavu ljekara.

U ponedjeljak je Navaljni premješten u zatvorsku bolnicu gdje su vlasti saopštile da je njegovo stanje “zadovoljavajuće”.

Zatvorska služba dodala je da ga je svakodnevno pregledao ljekar i da je pristao da uzima vitamine.

U postu na Instagramu (na ruskom) ranije ove nedjelje, Navaljni je poručio svojim sljedbenicima: “Smijali biste se kad biste me sada mogli vidjeti. Kostur koji tetura po svojoj ćeliji.”

Navaljni je počeo štrajk glađu u znak protesta što mu zatvorske vlasti ne dozvoljavaju da ga pregleda privatni ljekar, zbog jakih bolova u leđima i gubitka osjećaja u nogama.

On je uhapšen 17. januara, odmah pošto se vratio u Rusiju iz Njemačke gdje se pet mjeseci oporavljao od trovanja sovjetskim nervnim agensom za koje on optužuje Kremlj.

Ruske vlasti odbacuju te tvrdnje, optužuju Navaljnog za saradnju sa zapadnim obavještajnim službama, a dovode u pitanje i samo njegovo trovanje, koje je potvrdilo nekoliko evropskih laboratorija.

Hiljade Rusa okupilo se u srijedu tražeći oslobađanje Navaljnog.

Ruska policija privela je više od 1.700 ljudi širom te zemlje tokom protesta.

Protesti u Rusiji organizovani su nakon informacija da je Navaljnom zdravstveno stanje pogoršano nakon što već treću sedmicu štrajkuje glađu.

Send this to a friend