Evropa

Mađarska neće praviti ustupke Sorošu

Džordž Soroš

Mađarska Vlada potvrdila je da neće napraviti nikakav ustupak Srednjeevropskom univerzitetu – CEU), koje je osnovao američki milijarder Džordž Soroš, a čiji je pravni status više od godinu dana neriješen zbog promjena u zakonu o visokom obrazovanju, prenosi Rojters.

“U Mađarskoj zakon važi za sve, uključujući Sorošev univerzitet”, izjavio je portparol Vlade Zoltan Kovač za dnevnik Mađar Hirlap.

On je istakao da “niko ne može uživati privilegije”.

“Ako druga strana univerziteta može ispuniti uslove iznesene u zakonu, onda će ih i CEU morati ispuniti, umjesto da od toga pravi političko pitanje”, zaključio je Kovač.

Nakon što mu je prije pola godine zaprijećeno zatvaranjem, CEU je potpisao sporazum s gradom Bečom da otvori novu kancelariju u tom gradu.

I Fond za otvoreno društvo na meti

“CEU je potpisao MoU (Memorandum o razumijevanju) s gradom Bečom i raduje se saradnji s predstavnicima grada koji će tamo otvoriti kampus. Smatramo kampus u Bard Koledžu u Njujorku prvom kancelarijom, a Beč će biti druga”, potvrdio je tada CEU.

U međuvremenu je mađarski premijer Viktor Orban proglasio Soroša “državnim neprijateljem”.

CEU se našao u centru političke oluje prošle godine, kad je Mađarska uvela oštrije uslove za dodjelu akreditacija stranim univerzitetima.

Na meti se našao i Sorošev Fond za otvoreno društvo, koji podržava neke od nevladinih organizacije na meti antiimigracijske politike premijera Orbana.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend