Evropa

Majkl Martin novi premijer Irske

Foto: Twitter

Lider Fiana Fejl, stranke irskih centrista, Majkl Martin, izabran je danas za premijera koalicione vlade u kojoj su stranka Fene Gej dosadašnjeg irskog premijera Lea Varadkara i Stranka Zelenih.

Ovo je prvi put da ljuti politički protivnici Fiana Fejl i Fene Gej zajedno formiraju vladu Irske.

“Politika građanskog rata završena je u našoj zemlji odavno, ali danas je završena poltika građanskog rata u našem parlamentu”, ocijenio je dosadašnji premijer Leo Varadkar.

Martin je najprije izabran za novog premijera odlukom u Donjem domu parlamenta sa 96 glasova “Za” prema 63 glasa “Protiv”, a potom se sastao sa predsjednikom Majklom D. Higinsom koji je verifikovao odluku irskog parlamenta.

U skladu sa koalicionim sporazumom, Martin će obavljati dužnost premijera do 2022. godine, a potom će premijersku poziciju ponovo preuzeti Varadkar.

Ljevičarska, nacionalistička stranka Šin Fejn ne učestvuje u izvršnoj vlasti iako je najveći pojedinačni pobjednik na februarskim izborima.

Lider Šin Fejna Mari Lu Mekdonald izjavio je da su Fiana Fejl i Fene Gej skovali zavjeru da se njegova stranka, koja uživa povjerenje oko pola miliona glasača, isključi iz vlasti.

Novi irski premijer je već najavio da je borba protiv pandemije u fokusu njegove vlade.

Send this to a friend